Magyarország kúl

Elektromos csodakamiont gyártana egy magyar cég

Az eTruck 1200 forintos áramköltséggel tesz meg száz kilométert, amivel egyetlen korszerű dízelkamion sem vetekedhet.

Magyarországon készülhet a világ első tisztán elektromos meghajtású nyerges vontatója, valamint a hozzá kifejlesztett félpótkocsi eTruck néven – ezt ígérte a Világgazdaságnak nyilatkozó Benke Gábor projektmenedzser.

A fejlesztések 2017 júniusában befejeződtek, és az eredmények túlszárnyalták a várakozásokat. Teljes rakomány mellett a kamion 1200 forintos áramköltséggel tesz meg száz kilométert. Ezzel egyetlen korszerű dízelkamion sem vetekedhet. Benke Gábor hozzátette, a mai Euro6-os norma szerint működő járművek fogyasztása száz kilométerenként 30 liter gázolaj.

A technológia lesz zöld, nem a kamion (képünk illusztráció)

Szerinte egyik ismert nagy gyártónak sincs gyártásérett modellje rajtuk, vagyis az eTruck Motor Zrt.-n kívül. A járműveket a König Investment Zrt. többségi tulajdonában, továbbá 2 százalékban kínai érdekeltségekben, valamint 5 százalékban magyar magánszemélyek kezében lévő eTruck Motor Zrt. gyártja majd.

A gyáregységek – az ország egész területén elszórva – közel 10 milliárd euróból épülnének meg. A gyár összes alkatrészigénye pedig naponta közel 50 millió euró. Az összeszerelő üzem tervezett helye Hegyeshalom területén van, ahol csaknem 20 ezer munkás befogadására alkalmas gyárkomplexum épülne.

A tervek szerint napi 300 nyerges vontató és a hozzá tartozó pótkocsi készülne a gyárban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top