Magyarország kúl

Országos vészjelzés: hófúvás, rekordhideg miatt lehet káosz

Több megyében a további havazás, emellett országszerte a hófúvás veszélye miatt vannak érvényben elsőfokú figyelmeztetések.

Mogyoródi hólepel (fotó: Magyarország Kúl)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedden eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: dél felől egyre nagyobb területen várható havazás. Az ország déli, délnyugati harmadán, felén már 5 centiméter körüli, a déli határnál néhol akár 10 centiméternél is vastagabb hóréteg alakulhat ki.

Kedden tovább folytatódik a havazás, amelynek az intenzitása délutántól fokozatosan csökken, és estétől lassan megszűnhet a csapadéktevékenység. Kedd éjfélig az északnyugati és északkeleti tájakon várható a legkisebb mennyiség (maximum 2-3 centiméter), míg dél felé haladva egyre vastagabb hóréteg valószínű (középső országrész: 2-6, déli megyék: további 6-10 centiméter). A havazás veszélye miatt keddre  Budapestre, Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kiemelték azt is, hogy kedden még nagyobb területen várható, hogy a havas helyeken a szél kisebb hótorlaszokat emelhet. A hófúvás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Az előrejelzés szerint kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 2 fok között alakul. Késő estére mínusz 10 és mínusz 5 fok közé hűl le a levegő.

A sokéves átlagnál lényegesen, helyenként több mint 10 Celsius-fokkal alacsonyabbak a most mért és a következő napokban várható nappali legmagasabb és az éjszakai legalacsonyabb hőmérsékleti értékek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI megkeresésére.

Adataik szerint a sokévi átlag – harminc évet átfogó, 1981-2010 közötti időszak – szerint februárban országosan a havi átlagos minimum mínusz 2,9 fok, míg a havi átlagos maximumhőmérséklet plusz 4,8 fok. Február utolsó napjaiban a napi minimumhőmérsékletek sokévi országos átlagban jellemzően mínusz 2 fok körül alakulnak. A nappali legmagasabb hőmérsékletek meghaladják a plusz 6 fokot.
A februári méréseket tekintve legutóbb 2012 februárjában volt “zord” hideg, akkor a havi középhőmérséklet Magyarország egész területén fagypont alatti volt: az értékek mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakultak.
A 2012-es februárnál is hidegebb volt a tél záró hónapja 1985-ben és 2003-ban. Országosan, a legutóbbi évtizedeket tekintve, a leghidegebb három február 1929-ben, 1940-ben és 1956-ban volt.

Budapesten az ezredforduló óta 2005-ben volt a tél utolsó és a tavasz első napjaiban jóval hidegebb a szokásosnál, akkor mínusz 2,1 fok volt az átlaghőmérséklet – írta a meteorológiai szolgálat.

Legutóbb országosan komoly hideghullám 2017. január 5-11. között alakult ki. Akkor az átlagos minimumhőmérséklet mínusz 12,4, míg az átlagos maximum mínusz 3,7 fok volt a hét nap során. Akkor harmincéves hidegrekordok dőltek meg. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 28,1 fok volt, amit Tésán mértek.

Az 1901-től vezetett mérések óta a hőmérsékleti abszolút minimum mínusz 35 fok, amelyet 1940. február 16-án mértek Miskolc-Görömbölytapolcán. Szintén 1901 óta a legalacsonyabb napi maximumhőmérsékleti rekordot 1942. január 24-én, Szarvas Bikazugban mérték, ahol a legmelegebb órában is mínusz 22,4 fok volt – olvasható az összegzésben.

A rendkívüli hideg miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma múlt szombat déltől “vörös kód” riasztást léptetett életbe. Extrém hideg esetén a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top