Magyarország kúl

Vöröskereszt: így készüljünk a hétvégi extrém fagyra!

Már mindenki tudja, hogy jeges hidegfront rontja el a hétvégénket, extrém alacsony hőmérsékletekre kell készülnünk. A Vöröskereszt tanácsokat ad, mire figyeljünk ilyenkor.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét második felében zord téli időjárás várható hazánk területén. A kemény mínuszok mellett több helyen jelentős havazás is várható, amely fokozott figyelmet és felkészülést igényel az elkövetkező napokban.

A téli időjárásban különösen fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a réteges, meleg öltözködésre, írja a Vöröskereszt honlapán. Ha tartósan a szabadban kell lennünk, fokozottan védjük a legérzékenyebb testrészeinket: a fülünket, kezünket, nyakunkat, arcunkat, fejünket a hideg hatásaitól és a fagyástól. A megfelelő réteges öltözet mellett használjunk kesztyűt, sapkát, sálat, amellyel az arcunkat is védhetjük.

Ha útra kell kelnünk, ne felejtsük el előzetesen tájékoztatni hozzátartozóinkat útvonalunkról és várható érkezésünkről.  Telefonunk legyen teljesen feltöltött állapotban és energiatakarékos használatával (kikapcsolt mobil internet, repülőgép-üzemmód, stb.) biztosítsuk annak töltöttségét. Mindenképen legyen nálunk ivóvíz és némi harapnivaló arra az esetre, ha elakadnánk vagy várakozni kényszerülnénk. Utazás közben folyamatosan figyeljük, hogy merre járunk – segítségkérés esetén pontos helyzetünk az egyik legfontosabb információ.

Amennyiben autóval kelnénk útnak, csak akkor induljunk el, ha kocsink megfelelően fel van készítve a téli időjárásra. A téli üzemeltetési szabályok betartása mellett érdemes pokrócot, elemlámpát, tartalék cipőt, nadrágot és zoknit is bekészítenünk csomagtartónkba. Csak teli tankkal induljunk el nagyobb útra. Indulás előtt feltétlen tájékozódjunk az aktuális út- és látási viszonyokról a http://www.utinform.hu oldalon, elakadás esetén pedig takarékoskodjunk a fűtéssel és a balesetek elkerülése végett biztosítsuk autónk megfelelő jelzését, világítását (elakadásjelző háromszög, vészvillogó, elemlámpa).

Otthonunkat is érdemes felkészíteni az elkövetkező napokra. Amennyiben nem rendelkezünk távfűtéssel, hanem valamilyen tüzelő-berendezés biztosítja (kályha, kazán, stb.) a meleget, a nagy hidegben is biztosítsuk az égéshez szükséges megfelelő levegő-utánpótlást. Szereljünk fel szén-monoxid érzékelőt a lakás több pontján, amelynek jelzése esetén azonnal nyissuk ki az ablakokat és menjünk szabad levegőre. Az extrém hidegben a fűtés intenzívebb, és a szeles időjárás miatt a szén-monoxid mérgezések esélye is magasabb lehet. Javasolt továbbá otthonunkban tartani három napra elegendő ivóvizet valamint fogyasztásra kész tartós élelmiszert arra az estre, ha a közművek meghibásodása miatt problémáink adódnának. Ezen kívül az elemlámpák, elemes rádiók, tartalék elemek, pokrócok elengedhetetlen elemei egy felkészült háztartásnak.

Mindemellett természetesen elengedhetetlen, hogy kövessük a hatóságok útmutatását, ajánlásait és naponta többször tájékozódjunk az aktuális időjárási veszélyekről a http://met.hu/idojaras/veszelyjelzes/ oldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top