Magyarország kúl

Megszerették a csongrádiak az utált Bélcsavarodást

Helyi képviselőjük szerint a csongrádi lakótelep lakói ma már akár saját kezűleg is lefestenék azt a szocializmus korabeli szobrot, amelyet sokáig csak Bélcsavarodás néven emlegettek.

A jó öreg "bélcsavarodás"…Ha valaki tudja a "tisztességes" nevét, légyszi írja meg nekem! Köszi!

Közzétette: Berta Bori-Batka – 2012. február 5.

Annak idején állítólag nem tetszett a csongrádiaknak a Kapcsolatok című szobor. A bélcsavarodás nevet kapta a helyiektől. Ma már nem válnának meg tőle. Sőt, akár saját kezűleg festik újra, írja a delmagyar.hu.

– Ebben a városban születtem, nagyon sokáig Szegeden éltem, de tíz éve visszajöttem Csongrádra. Személy szerint nekem is kedves ez a szobor – mutatott a Bökény városrészben lévő alkotásra Kovács Klára. – Most, hogy megszépült a környezete, tényleg ráférne egy festés.

A Bökényben álló alkotás Mihály Gábor szobrászművész tervei alapján készült 1985-ben. Eredeti címe Kapcsolatok, ezt azonban nem tudja mindenki a helyiek közül. Még akkoriban a „bélcsavarodás” becenevet kapta, a csongrádiak jórészt ma is így emlegetik.

Csongrád – Bökény rész , bélcsavarodás anno a 80as évek körül 🙂

Közzétette: Pintér Éva – 2015. január 26.

Állítólag annak idején nem tetszett a helyeiknek, a város részben ezért is igyekezett emészthető magyarázattal szolgálni, miszerint a három cső a munkásság, a parasztság és az értelmiség összefogását jelképezi. A csongrádiak ha nem is a szépsége, de a különlegessége miatt ma már a Bökény szerves részének tartják, ragaszkodnak hozzá.

A most folyó Zöld város projektben megújították a Kapcsolatok környékét, a fémelemekről viszont itt-ott már pereg a festék. Ezt a napokban a testületi ülésen hozta szóba az egyik képviselő, Fábián György. Ha kell, akár a lakótelepen élők maguk ragadnak ecsetet, lefestik a művet, mondta. Nem kell ahhoz szépnek lennie egy alkotásnak, hogy egy közösség a magáénak érezze. Így vannak a bökényiek is a Kapcsolatokkal: ragaszkodnak hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top