Magyarország kúl

Újra menőség lett lakótársat keresni!

Mivel a kiadó lakások havi bérleti díjai az egeket ostromolják, ismét divat lett a lakótárskeresés: de most már teljesen idegenek is együtt kutatják a hirdetéseket.

Tovább növekszik a kereslet a kiadó lakások iránt országszerte a nagyobb városokban, ennek ellenére már nem emelkednek olyan ütemben a bérleti díjak, mint korábban. – derül ki az Ingatlan.com hirdetési portál elemzéséből, amelyet az mno.hu mutatott be.

Szegedi látkép – itt stagnálnak a bérleti díjak (Fotó: Pál Anna Viktória)

Budapesten jelenleg havi 140 ezer forint körüli az átlagos lakások bérleti díja. Továbbra is az V. kerületben a legdrágábbak a kiadó lakások, havonta átlagosan 200 ezer forintot kérnek értük. A másik véglet pedig a XXIII. kerület, ahol 90 ezer forintos átlagáron lehet lakást bérelni.

A legnagyobb egyetemvárosokban vegyesen alakultak a bérleti díjak. Debrecenben február elején 90 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, ami 6 százalékos emelkedést jelent az augusztusi szinthez viszonyítva. Nagyobb mértékben drágultak a pécsi albérletek: 80 ezerről 90 ezer forintra. Ezzel szemben Szegeden és Miskolcon lényegében stagnáltak a bérleti díjak. Szegeden február közepén havi 85 ezer forintba kerültek az albérletek, Miskolcon pedig 66 ezer forintot kellett adni értük.

A Rentingo.com bérlőtárskereső portál tanulmánya megállapítja, hogy az emelkedő ingatlanárak és lakásbérleti díjak nemcsak nálunk, hanem Európa szinte minden nagyvárosában növekvő terhet jelentenek a diákoknak és a bérből és fizetésből élőknek. Ennek következtében egyre népszerűbb megoldás az összeköltözés és már nemcsak barátok és ismerősök, de olyanok is lakótársakká válnak, akik korábban nem ismerték egymást.

Az elemzés szerint a lakótársi kapcsolat háromféle módon is létrejöhet. Van, aki a költségek csökkentése érdekében saját lakásába maga mellé keres bérlőt. Lehet valaki már eredendően bérlői pozícióban, de mivel nagy neki a lakás, ezért keres még lakótársat. És vannak, akik először a megfelelő lakótársat keresik meg, akik hasonló helyen és hasonló elvek szerint képzelik el az együttlakást, és ezután keresik meg közösen a bérelni kívánt ingatlant.

Mint a lakótárskereső portál megjegyzi: főként a fiatalok számára előnyös, ha a bérlőtársnak olyan tudása és készségei vannak, amiket ők is el akarnak sajátítani.

Ha például a nyelvtanulást szeretnék elősegíteni, akkor olyan külföldi lakótársat érdemes választani, aki anyanyelvi szinten beszéli az általuk tanult nyelvet. Így nemcsak rengeteg nyelvóra díja spórolható meg, hanem sokkal hatékonyabban tanulható meg az idegen nyelv, ha azt napi szinten használják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top