Magyarország kúl

Mobillal készítette a világ egyik legjobb képét a Ferenciek terén

Újabb magyar siker a fotózás világában, ráadásul mobillal: a budapesti-pécsi Keresnyei Vince fekete-fehér képe bekerült a Mobile Photography Award legjobbjai közé.

Egészen elképesztő utat járt be az a fotó, amit Keresnyei Vince készített mobillal. A pécsi srác munkából tartott hazafelé, mikor megpillantott egy út szélén álló embert és mobillal lefotózta, írja a PécsMa. Ez a kép végül elnyerte a Mobil Photography Award ítészeinek tetszését és a művet a verseny egyik legjobbjának választották.

Az időutazó (Fotó: Keresnyei Vince)

A Mobil Photography Award egy olyan világverseny, ahová mobiltelefonnal vagy tablettel készült képekkel lehet nevezni. A sokáig Pécsett élő, 29 éves Keresnyei Vince nem is bízta a véletlenre, rögtön három fotót küldött be. A győztes képet, az Időutazót a fővárosi Ferenciek terén lőtte Vince

– A három közül egyikben éreztem azt, hogy megmozgathatja a zsűri fantáziáját. Épp munkából tartottam hazafelé, mikor egy egészen különös képet pillantottam meg a ködös Ferenciek terén. Nem sok időm volt, előkaptam a telefonomat és kattintottam. Már akkor tudtam, hogy hatalmas ajándékot kaptam az élettől, hogy ezt a pillanatot elém tárta – mondta Keresnyei Vince.

A Ferenciek terén készült kép Street photo, azaz utcai fotó kategóriában lett az egyik legjobb, így azt Amerikában több helyen, köztük San Fransiscóban és New York-ban is kiállítják.

Vince 18 éves kora óta foglalkozik fotózással, grafikai munkákkal. Eleinte nagy fényképezőgéppel járta az utcákat, de mikor megjelentek a jó kamerával felszerelt mobilok, parkolópályára tette a gépét. Vince szerint mobillal is lehet olyan tartalmas képeket készíteni, mint fényképezőgéppel.

– Egy mobiltelefon ma már képes felvenni a versenyt egy 2000 dolláros Canon kamerával is, a lényeg mindig az, hogy mit látsz meg az adott pillanatban és abból milyen kompozíciót tudsz alkotni – tette hozzá Vince, aki operatőrként is dolgozik.

Mindegyik versenyre nevezett fotóját iPhone 6-ossal készítette, majd mobilon még szerkeszti azokat. A zsűri által is kiemelt képre csak egy fekete-fehér effektet dobott, semmi mást.

– Abszolút új távlatokat nyit a mobilos fotózás – mondta Vince, aki szerint ez a fényképezési mód akkor vált elismertté, mikor egy fotós Irakba csak egy mobiltelefonnal ment ki, mondván, a mobil előtt nem játsszák meg magukat annyira a katonák és így sokkal intimebb képeket tud készíteni róluk. Persze ez hatalmas vitát gerjesztett akkor, de azóta már bevett szokás a telefonnal való fotózás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top