Magyarország kúl

A nagykanizsai férfi, aki telket vett a Holdon

A nagykanizsai Geiszl Attilának hivatalos dokumentuma is van arról, hogy immár telektulajdonos lett a Holdon.

A birtok mérete nem kicsi, 1 acre, azaz kicsivel több, mint 4000 négyzetméter. Az angolszász területi mértékegység használata pedig nem véletlen, írja a zaol.hu.

– Már régóta fontolgattam a dolgot és most, névnapi, születésnapi ajándék gyanánt valóra váltottam az álmom – hallottuk a nagykanizsai Geiszl Attilától. – – Hogy miért? Aki ismer, az tudja, alapvetően vidám, szívesen tréfálkozó fickó vagyok, s azt gondolom, ez a lépés is ebből fakad. Jó poén, hogy van egy birtokom a Holdon, nem is tudom, minek nevezzem magam eztán, a földbirtokos elég hülyén hangzik, a holdbirtokos meg pláne. Másrészt sose lehet tudni, megeshet, hogy az ükunokám majd imába foglalja a nevem, mert ilyen, első hallásra furcsán hangzó dologra költöttem a pénzt. Mert gondoljunk csak bele: vajon hittük-e volna akár még a XX. század elején is, hogy nem is olyan soká eljut az ember az űrbe? Ugye, hogy nem… Valóban, ma még nehezen tartjuk elképzelhetőnek, hogy a Holdon egyszer majd emberek élnek, aztán lehet, hogy 100 évet sem kell várni arra, hogy ez bekövetkezzen… Majd akkor derül ki igazán, érdemes volt-e ebbe a telekvásárlásba fektetni a forintjaimat.

Telket a Holdon egy amerikai vállalkozó, Dennis Hope cégén, a Lunar Embassy, azaz Hold Nagykövetségen keresztül lehet vásárolni 1 és 5 acre méretek között. Attila 1 acre-s területe 7500 forintba került. Egyébként a vállalkozás nem csak a Holdon, hanem a Naprendszer többi bolygóján is értékesít területeket, így a Plutón, a Vénuszon és a Marson is.

De visszatérve a Holdra: aki telket vesz az égitesten, annak a tulajdoni lap mellett a Hold „alkotmányát” és térképét (rajta piros ponttal megjelölve a telket) is elküldik postán.

S hogy mindez hogyan lehetséges? Nos, az egész történet meglehetősen abszurd, már-már kacagtató. 1967-ben lépett hatályba a Nemzetközi Űregyezmény, melynek értelmében egyetlen országnak sem áll módjában, hogy bármiféle jogot formáljon a Holdra – magánszemélyekre vonatkozó tiltást azonban nem fogalmaztak meg benne. Ezt ismerte fel 1980-ban a rafinált amerikai vállalkozó, Dennis Hope. Az amerikai törvények szerint, ha egy gazdátlan területre jegyezteti be magát tulajdonosként valaki és ez ellen nyolc évig nem érkezik ellenvetés, vagy kifogás, akkor az illető a terület tulajdonosává válik.

Fotó: Pixabay

Hope a San Francisco-i telekkönyvbe jegyeztette be magát a Hold tulajdonosaként, s e tényről levelet küldött az Egyesült Államok és az akkori Szovjetunió kormányainak, valamint az ENSZ-nek is. Választ, vagy ellenvetést azonban sehonnét nem kapott. Így felparcelláztatta a Hold napos oldalát és elkezdte értékesíteni a telkeket. Ma már közel 4 millió Hold-telektulajdonos van, köztük olyan hírességek, mint Tom Cruise, George W. Bush, vagy Clint Eastwood.

Most tehát Geiszl Attila e hírességek közé emelkedett. Ráadásul neki van telke Nagykanizsán, a Csónakázó-tónál is – nem úgy a többieknek…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top