Magyarország kúl

Honnan ered a Túró Rudi?

A legfinomabb magyar édességnek szovjet az őse.

A retro édesség őse a szovjet glazirovannij szirok volt, ami kerek, étcsokival bevont cukros túró és zsiradék elegyéből állt. A túró desszert egy tanulmányúton, egészen pontosan a szocialista tejipar tanulmányozása során ihlette meg Zentai Józsefet, dr. Ketting Ferencet és Borka Zsoltot.

Generációk kedvenc édessége![sc_cts_position slug="roadblock010" clear="1"]

Az első édeskés-savanykás Túró Rudit a Szabolcsi Tejipari vállalat gyártósoráról gördült le 1968-ban. Az édesség csomagolását iparművészeti tanulók tervezték, és eredetileg piros pöttyös alufólia csomagolásban csábította a kakaós masszával bevont túró rúdért rajongókat.

A Túró Rudi elnevezés miatt a magyar gyártó eleinte még reklám bevételektől is elesett, ugyanis túl pajzánnak ítélték meg a Kádár-korszak marketingesei. De a kitartás meghozta eredményét: Ausztria, Észtország, Lettország, Japán, Kína, Lengyelország, Oroszország és Németország hűtőpultjai is rejtenek a Túró Rudihoz hasonló finomságokat, utánzatokat. Romániában és Szlovákiában pedig szinte ugyanaz kapható, mint itthon.

A 100 Folk Celsius és a Túró Rudi:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top