Magyarország kúl

“Hol vannak a skinhead lányok?” – zseniális apróhirdetések az elmúlt 120 évből

Fantasztikus blog gyűjti fáradhatatlanul az elmúlt évtizedek és századok reklámjait, különös tekintettel a kis, eldugott gyöngyszemekre. Gyilkos tévé, trendi lámpavas, Plökl-sörétes, fallikus betűöntöde-logó, magyar lányok, a hülye neve megváltoztatásáért hálás borbély. Akar ön szép lenni?

Van egy blog, a Lejárt hirdetések. Ezen a blogon – meglepetés! – lejárt hirdetéseket olvashatunk. Mondjuk legalább húsz, de inkább száz éve lejárt hirdetéseket. (A blog url-je egyébként kifejezőbb és viccesebb, mint a neve: meztelenreklam.tumblr.com.)

A posztok szerencsére nem a retró életérzésre, a jellegzetes, korabeli grafikai megoldásokra utaznak – azért szerencsére, mert az ilyesmiből van elég -, a szerkesztő inkább azt mutatja meg, milyen lehetett az élet a 19. század végén, a világháborúk alatt és között, a diktatúra idején és a rendszerváltás utáni káoszban. Lelőjük a poént: egészen más volt minden, de az emberek pontosan olyan furák, kattantak és hülyék voltak, mint ma, és ezt szerencsére nem is rejtették véka alá a korabeli Facebookon: az újságok apróhirdetés-rovatában. Van itt minden a szándékolatlan fallikus szimbólumtól a nagyon hülye neveken és a 11 éves skinhead (amúgy nagyon jó fej!) srácon át a bántóan rossz versikékig, az a mai szemmel egyértelmű szexizmus pedig, ahogy a nőket megszólították, csak hab a tortán. Az pedig egészen biztos, hogy a valaha megszületett legmenőbb magyar kiadványcím a

Betonszemle!

Nagy kár, hogy nincs ilyen a piacon, fantasztikus trashmetálfanzint hozhatnának össze ezzel a címmel!

Összegyűjtöttük a legjobbakat.

Magyar Grafikai Almanach, 1933

Magyar Herkó Páter, 1933

Méhészetünk, 1933

Nimród Vadászlap, 1924

Országos Hírlap, 1897

Szarvas és Vidéke, 1902

Grafikus Művezetők Évkönyve, 1932

Faragó Géza grafikája

Genyó Szívó Disztrjoly fanzin, 1991

Abonyi Újság, 1917

Anarchia Fanzin, 1995

Abonyi Újság, 1917

Betonszemle, 1914

Borsszem Jankó, 1892

Csíkmegyei Híradó

Dall-ass fanzin, 1993

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top