Magyarország kúl

Pitralon, a legendás arcszesz

Nagypapák, rockerek és katonák irgalmatlan erős (arc)szesze!

A Pitralon arcszeszt a Drezdában élő Karl August alkotta meg a 20. század elején, és diadalmenete hosszú évtizedekig tartott. A 20. századi higiéniai mozgalom zászlósa forradalmi újdonság gyanánt kámfort is tartalmazott, ami akkoriban valóban kivételesnek számított. A háború után volt külön NDK-s és NSZK-s változata is.

A Kádár-korszakban a ’70-es évekig itthon is sok fogyott a karakteres és rettentő erős arcszeszből. Ha a tervgazdálkodás dolgos munkásembere reggel Pitralonnal fejezte be a borotválkozást, biztos, hogy a gyár jelentős területén tudomása volt erről másoknak is.

De a katonaságnál is népszerű volt ez az arcszesz, főleg vízzel hígítva, alkoholos ital gyanánt. A Pitralon napjainkban is él és virul, még ma is kapható, azonban már sokkal enyhébb és könnyebb illatokban, mint retro változata.

A Pitralon a Pokolgépet is megihlette!

„A ruhám bőr és nem ballon, az arcszeszem is csak Pitralon, de jegyezd meg jól, míg a föld kerek, mindig lesznek rockerek!”

A Kistehén zenekar egyenesen dalt írt a Pitralonról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top