Magyarország kúl

Ennyibe kerül a magyar luxustojás

Aranyszalaggal különböztetik meg az átlagos tojástól azt a magyar terméket, amely különleges védjegyet kapott. Az árcédulája is meglehetősen különleges.

(MTI-fotó: Oláh Tibor)

Aranyszalag Minőség tanúsítványt kap a Heppenheimer-féle tojás – írja a Pénzcentrum. A tanúsítóvédjegyet a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) alapította 2013-ban, és csak kivételes termékek kaphatják meg. A védjegy a rendkívüli minőséget és ízt jelzi, és a cél, hogy az aranyszalagos termék világosan megkülönböztethető kell legyen a piacon elérhető “szériatermékektől”.

Az idei kitüntetett terméket a Baranya megyében, Márokon élő Heppenheimer-család tyúkjai tojják. Az állatok nappal szabadon kapirgálnak egy körbekerített, fás-ligetes területen, éjszaka istállóban pihennek, takarmányuk pedig a helyi gazdák termelte kukoricából és búzából, napraforgóból és más növényekből áll.

A tojás nem olcsó és nem is lehet könnyen beszerezni. Budapesten például 13 üzletben lehet megvásárolni. Az egyik boltban 10 darabot 750 forintért kapunk meg, de a portál újságíróját figyelmeztette az eladó, ha vásárolni szeretnénk belőle, sietni kell, mert kedden kora délután már csak 30 darab volt az az adott abc-ben.

Amúgy sem olcsó

2017 második felében a tojás ára néhány hónap alatt gyorsan emelkedett, csaknem megduplázódott. A KSH adatai alapján jól látszik, hogy ősszel indult a drágulás: amíg 2017. januárjában 10 darab tojás fogyasztói átlagára 367 forint volt, júniusban 366, októberben már 385, novemberben már 457 és decemberre elérte az 544 forintot.

2016 decemberéhez képest a tojás csaknem 40 százalékkal drágult.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top