Magyarország kúl

Egy csoda lesz a Bükki Csillagda – látványtervekkel

Csillagvizsgáló, 3D-s planetárium, virtuális valóság, interaktív fizikai kiállítás - mindezt a két év múlva elkészülő bükki csillagászati élményközpontba tervezik.

Kelet-Európában páratlan csillagászati élményközpont épül Magyarország hegyvidéki erdős nemzeti parkjában, a Bükki Nemzeti Parkban, amely egyben Magyarország harmadik nemzetközileg is elismert Csillagoségbolt-parkja, írja a Turizmus Online. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Répáshuta közelében készülő beruházását a kormány 990 millió forinttal támogatja.

Digitális planetárium lesz az egyik attrakció

Közzétette: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – 2018. január 12.

Az épület közel 700 m2 alapterületen várja majd a vendégeket. Az interaktív, több generációt egyszerre megszólítani képes Bükki Csillagda szórakoztatva vezeti be a látogatókat a csillagos égbolt csodáiba.

Közzétette: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – 2018. január 12.

Az épületben helyet kap:

– egy állandó interaktív kiállítás fizikai és csillagászati témájú, az emberi szem számára látható és láthatatlan fénykísérletekkel (ultra-ibolya, infravörös tartományban, hologramok és lézerek segítségével), például rovarszem-szimulátor, sötét szoba, ultra-ibolya fénnyel fényfestés, florescens oldatok, kémiai átalakulások, hőtükör, hőkép-visszaadás, hőkamera, lézerharc éjjellátó segítségével, UV-lézer, elemi részecskék láthatóvá tétele;

– interaktív meteorit kiállítás: mikroszkópok segítségével tanulmányozhatóak lesznek a meteoritok, meteorit simogató várja majd a vendégeket, sztereo- és polarizációs mikroszkópok alatt vékonycsiszolatok megfigyelésére nyílik lehetőség, és egy Európában egyedülálló holdi meteoritot is bemutatnak;

Közzétette: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – 2018. január 12.

– egy 50 fős befogadóképességű, 3D-s, 8m átmérőjű, 4 projektoros digitális planetárium, amelyben a félgömb alakú vetítőfelületen az égbolt látványában különleges, mozikban nem tapasztalt 3D-s élményben lesz része a látogatónak;

– egy csillagvizsgáló kupola távcsövekkel, kamerákkal: egy 50 cm átmérőjű főteleszkóp mellett napmegfigyelő és egyéb távcsöveket helyezünk el.

A látogatók saját szemükkel figyelhetik meg az égbolt csodáit, és biztonságosan figyelhetik meg a Napot (azon napkitöréseket, fáklyamezőket, flereket, napfoltokat), vagy akár tudományos felfedezéseket is tehetnek. A távcső interneten keresztül is vezérelhető, használható lesz.

Látványterv a levegőből

Közzétette: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – 2018. január 12.

– „az 5D univerzum”-ban VR sisakos exkluzív élmény várja majd az igazán különleges élményre vágyókat a virtuális valóság segítségével, amellyel élményszerű utazást tehetünk a világűrben a fénysebesség élményének megtapasztalásával.

A Bükki Csillagdát várhatóan két év múlva adják át.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top