Magyarország kúl

Most nagy buli lakberendezőnek lenni!

Kérdés, hogy akkor is így lesz-e, ha február 18-án korlátozzák a bulinegyed életét. A lakberendezési piacot ugyanis az Airbnb lendítette fel itthon.

Illusztráció: Pixabay

A lakberendezők forgalma az utóbbi 2-3 évben megduplázódott a lakáshotelek speciális igényei miatt, írja a mfor.hu.

Megduplázódott a lakberendezők forgalma Budapesten az utóbbi két-három évben felpörgő lakáspiacnak köszönhetően – nyilatkozta a Világgazdaságnak Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke. Rendelésállományuk felfutása az airbnb-zésre felvásárolt lakásokra érkezett megbízásokkal indult be, a rövid távú lakáskiadásra vállalkozók speciális igényekkel árasztották el a magyar lakberendezőket. Miközben gombamód szaporodni kezdtek a belvárosi minilakáshotelek Budapesten, a lakáspiaci tranzakciók száma is megugrott, aminek egyenes következményeként megjelentek az újdonsült tulajdonosok használt és új lakásaikkal a megrendelői oldalon – olvasható a lap hétfői számában.

A hirtelen felpörgött kereslet hatására egyre növekszik a vállalási idő, mind nehezebb szabad kapacitással rendelkező lakberendezőt találni, azonnali kezdéssel pedig már lehetetlen. Ugyanez igaz a kivitelezőkre, a minőségi munkát végző szakmunkások közül egyre többen vannak, akik 2018-ra már most, januárban nem tudnak több munkát elvállalni.

Ács Erzsébet tapasztalatai szerint a kivitelezői kapacitások szűkössége a felújítási piacon is egyértelműen beárazódott: míg korábban a tervezettnél jellemzően 20 százalékkal lett drágább egy-egy komplex munka, a költségtúllépés újabban a 30-40 százalékot is eléri.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top