Magyarország kúl

Na, ez a kúl: busz viszi a könyveket a baranyai falvakba

A pécsi könyvtár olvasói a megye 283 településén laknak: a települések többségéhez házhoz jön a könyv, egy busz hozza őket. Különleges kapcsolat alakul ki a helyi olvasók és a könyvtár munkatársai között.

A pécsi, megyei feladatokat is ellátó Csorba Győző Könyvtárnak 283 településen vannak olvasói. Ezek többségében könyvtár működik, a legkisebb, zömmel zsákfalvakban pedig a könyvtárbuszos szolgáltatás kínál jó alternatívát, írja képriportjához információként a hvg.hu.

A könyvtár két mozgó járműve több ezer dokumentummal, nyomtatási és internetezési lehetőséggel várja az olvasókat, akik emellett a pécsi Tudásközpont milliós állományából is kérhetnek könyveket. A könyvtárbusz projektek célja a hátrányos helyzetű térségek könyvtári ellátása. A buszok kéthetente jutnak el egy-egy faluba, ahol másfél órán át állnak. Olyan helyeket is felkeresnek, ahol sokszor már a kisbolt és kocsma sincs. Van, ahol a másfél órás szolgáltatási idő éppen arra elég, hogy mindenki kivehesse a választott műveket, máshol esetleg csak két rendszeres vendég van, de ők több ember helyett is olvasnak.

Közzétette: Könyvtárbusz, ami mindent visz – 2018. január 7.

A polgármesteren és a kontaktszemély lelkesedésén is sok múlik: az utóbbi nem csak az áram és mosdó biztosításában segít, de figyelmezteti a feledékeny olvasókat a könyvtár érkezésére, vagy akár kölcsönöz is azoknak, akik épp nem érnek rá felkeresni a kamiont.

A könyveknél azonban többet is visz a könyvtárosból és sofőrből álló személyzet: segítenek informatikai problémák megoldásában, álláshirdetésre való jelentkezésben, és a busz nem egyszer játszóházként is szolgál. Az olvasókat névről ismerik, a beszélgetések mindennapi problémáikról és örömeikről, a családtagok hogylétéről is szólnak. Ehhez a munkához nem elég a szakmai felkészültség, egy jó adag, az emberekre való nyitottságot is feltételez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top