Magyarország kúl

Fél évszázada gyúr a testépítés hazai alapítója

Schwarzeneggerrel versenyzett és levelezett, megalapított a hazai body-buildinget úgy, hogy a sportágat lenézték és kapitalista csökevénynek tartották. Bitter István ötven éve kezdte.

Közzétette: István Bitter – 2016. december 25.

Ötven évvel ezelőtt, sufnikban összetákolt súlyzókkal kezdte a testépítést Bitter István. Szeretett volna válogatott sportoló lenni, de magasugróként és kalapácsvetőként sem jutott el az élvonalba, úgyhogy valami más után nézett, áll az Origo cikkében. Hiúsága segítette a választásban, de az ötvenes években titokban kellett versenyeket szerveznie, mert kapitalista csökevénynek tartották itthon – ahogy akkor hívták – a body buildinget.

Hiába győzködték a Testnevelési Főiskolán, hogy ha az atlétikától már megcsömörlött, válasszon magának egy másik rendes sportágat, a tanárjelölt megmakacsolta magát, és inkább elkezdett keményen gyúrni.

„Kézikönyv és kezdetben edzőtársak nélkül, a sötétben tapogatódzva lettem a body building hazai meghonosítója, az első versenyek szervezője, az edzéstervek készítője és a versenyszabályok megalkotója. Úgy is mondhatnám, hogy egy sokáig lenézett testkultúra misszionáriusa, akinek a követőit manapság már ezrekben mérik. Idén 50 éve hogy elindultam a járatlan utamon” – nyilatkozta a 72 éves Bitter István.

Testépítő pályafutásának csúcsán 50 centiméteres volt a bicepsze körfogata, mindehhez 135 centiméteres mellbőség és 80 centis derék párosult.

A testépítésre a hatvanas években még azt is rásütötték, hogy egyike a kapitalista csökevényeknek,

“így sokáig hiába esedeztem a sportvezetők kegyeiért, és érveltem azzal, hogy amit csinálunk, az a tömegsport – ahogy ma mondják, a szabadidős sport – egyik népszerű ágazatává válhat”.

Bitter és követői sokáig sufnikban, garázsokban és pincékben kialakított edzőtermekben gyúrtak olyan gépekkel, amelyek egy része valójában csak ötletes tákolmány volt.

Külföldi versenyeken is indult, aztán franciaországi világbajnokságon Arnold Schwarzenegger, a body building emblematikus alakja társaságában is megmérette magát: még sokáig leveleztek.

Közzétette: István Bitter – 2013. március 20.

Kezdeményezése és kitartó lobbizása nélkül a hazai testépítők száma ma aligha érné el – szerény számítások szerint is – a 15 ezret.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top