Magyarország kúl

A hosszú hétvégék éve kezdődött el!

Az idei évet nagyon fogjuk kedvelni, ha más nem, akkor azért, mert tíz darab hosszú hétvége vár ránk. Arról nem is beszélve, hogy az egyik ötnapos (!) lesz.

Illusztráció: Pixabay

Jövőre minden ötödik hétvégénk hosszabb lesz a normális kétnaposnál. A munkanap-áthelyezések és a szimpla háromnapos hétvégék miatt összesen tízszer lesz legalább három szabad napunk, de a legjellemzőbb a négynapos hétvége lesz: a tízből hatszor négy-, háromszor három, egyszer pedig öt napra áll le az ország, írja az Index.

Ahogy hosszú hétvégével jött, azzal is megy majd 2018, sőt, még hosszabbal. Egy év múlva ilyenkor december 29-e, szombattól január 1-je, keddig nem kell dolgozni, vagyis négynapos pihenőt kapunk.

Szintén négynapos lesz – az idén életbe lépett nagypénteki törvénymódosítás miatt – a húsvéti hétvége: március 29-e, csütörtök után április 3-án, kedden kell legközelebb dolgozni. A másik tavaszi egyházi ünnep, a pünkösd 3 napos lesz, május 21-én, hétfőn nyúlik meg egy nappal a hétvége. Ugyancsak 3 napos pihenést köszönhetünk annak, hogy augusztus 20. hétfőre esik majd 2018-ban.

A négynapos hétvégék sora március 15-én, csütörtökön kezdődik, ekkor 14-e után legközelebb 19-én kell majd dolgoznunk. Május elseje keddre esik, így akkor is négy szabadnapot kapunk, ahogy kedden lesz október 23-a is. November elseje pedig csütörtökön, így október 19-e és november 5-e között, 16 nap alatt mindössze 6 napon fogunk dolgozni.

Karácsonykor aztán végképp leáll az ország: 2018-ban december 25-26. keddre és szerdára esik, de – bár ünnepnap nem lett – hétfőn, 24-én sem kell dolgozni (nem mintha tömegek szoktak volna egy átlagos december 24-én). Vagyis december 22-e, szombat és 26-a, szerda között ötnapos hétvégét élvezhetünk, amit két munkanap után újabb négy pihenőnap következik.

Ennyi sok hosszú hétvége persze nincs áldozatok nélkül. Hatszor ugyanis csak egynapos lesz a hétvégénk, hogy szombatonként ledolgozzuk a keddek és csütörtökök miatt szabadnappá tett munkanapokat. Március 10-én a 16-át, április 21-én a 30-át, október 13-án a 22-ét, december elsején a szenteste napját, míg december 15-én szilvesztert fogjuk ledolgozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top