Magyarország kúl

Lelkesen várják a jövő évet a magyarok

Pozitív kilátásokkal vágnak neki a magyarok a következő évnek - ez derül ki azokból a közvéleménykutatásokból, amelyek ma jelentek meg.

Tíz évvel ezelőtt sokkal negatívabban láttuk az ország és magunk sorsát, mint most, amikor kifejezetten pozitív a jövőképünk: ez a legfontosabb tanulsága 24.hu új, Ténygyár nevű kutatásának.

Illusztráció: Thinkstock

Ennek egyik fontos látlelete, hogy 31 százalékuknak nincsenek megélhetési gondjai, – elmondásuk szerint – ha akarnak, megtakarítani is tudnak. A többség, a lakosság 57 százaléka úgy jellemezte anyagi helyzetét, hogy szűkösen, de megélnek jövedelmükből. 9 százaléknál a befolyó jövedelmek nem fedezik a kiadásokat, a megélhetési költségeket: 5 százalék emiatt korábbi megtakarításait éli fel, 4 százalék pedig már külső segítségre szorul.

Tíz évvel ezelőtt rosszabb anyagi helyzetről számolt be a magyar lakosság, akkor csupán 14 százalék mondta magát gondtalannak, s a mostaninál többen, 68 százaléknyian éltek szűkösen. 2007-ben nagymérvű pesszimizmus jellemezte a magyar családokat, most többségük optimistán tekint a közeli jövőbe.

Jelenleg 57 százalék számít arra, hogy javulni fog helyzetük 2018-ban, miközben csak harmadannyian (19 százaléknyian) tartanak háztartásuk pénzügyi helyzetének romlásától.

A lakosság egynegyede nem számít változásra e téren. Tíz évvel ezelőtt a többségnek, 55 százaléknak negatív várakozásai voltak.

Vásárolni fogunk!

Viszonylag sokan, 27 százaléknyian tervezik, hogy a következő hat hónap során nagyobb értékű fogyasztási cikket vásárolnak. Egy évtizeddel ezelőtt sokkal visszafogottabbak voltak a magyarok, mindössze 7 százalék számolt be ilyen jellegű tervekről.

Jónak látjuk a gazdaságot

Az ország gazdasági helyzete megosztja a közvéleményt. Az emberek egyik fele inkább kedvezően, másik fele kedvezőtlenül minősíti a makrogazdasági állapotokat.

Ahogy a saját életükkel kapcsolatban, az ország gazdasági helyzetéről is pozitív várakozásokat fogalmazott meg az emberek többsége.

Ebben az esetben is 57 százalék gondolja azt, hogy a következő egy év során javul az ország gazdasági helyzete. Feleakkora mértékben, 24 százaléknyian várják azt, hogy a közeljövőben lejtmenetbe kerül a gazdaság. A gazdasági közhangulat elmúlt évtizedben történt javulására utal az is, hogy 2007-ben a válaszadók szerint 100 magyar családból 58 volt szegény, most 49-et tartanak annak.

Fogyasztói bizalom

A fenti eredmények összesítéséből a Hogylét-mutató értéke – százfokú skálán – 56 pont.

Hasonlóan pozitív végeredményt hozott a ma megjelent GKI fogyasztói bizalmi index, amelynek értéke 2002 óta nem volt ilyen magas: vagyis az emberek optimistán látják az ország következő egy évét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top