Magyarország kúl

Ezekre a menő fiatal képzőművészekre érdemes figyelnünk

Ezer Ákos, Keresztes Zsófia és Nagy Imre képzőművészek nyerték el idén a fejenként 5 ezer euróval járó Esterházy Művészeti Díjat; A díj második fordulójába bejutott munkákból péntektől a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban látható kiállítás.

Ezer Ákos: Accident II című képe

A független szakmai zsűri tagjai – Sandro Droschl, Fabényi Julia, Fenyvesi Áron, Rieder Gábor, Vitus Weh és Luisa Ziaja, valamint a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány részéről Ottrubay István – kétlépcsős kiválasztási rendszerben, 266 pályázóból választották ki a munkáit eredetiben benyújtó és kiállító 21 művészt, végül pedig a díjazottakat.

Ezer Ákos 1989-ben született Pécsen; Budapesten és Tóalmáson él és alkot. Festményei vidám erőteljességgel mutatják be az egyszerű ember bukdácsolását, meghiúsult álmait, esendőségét.

Keresztes Zsófia 1985-ben született Budapesten. Személyében a közönség egy olyan fiatal művészt ismerhet meg, aki egy poszt-szkeptikus és poszt-feminista generáció tagjaként óriási önbizalommal, ugyanakkor nagyon érzékien bánik az anyaggal, a testiséggel és a térrel. Térben burjánzó szobrai napjaink fogyasztáson alapuló önemésztésének rituális maszkjai.

Keresztes Zsófia: Olthatatlan szomj című szobra (forrás: zsofiakeresztes.com)

Nagy Imre 1975-ben született Budapesten, majd Bécsben végezte tanulmányait, ahol azóta is él és alkot. Munkái generációjának általános állapotát testesítik meg: a légüres teret és az ingatag létet. Mindennapi használati tárgyakból, látszólag ideiglenesen állítja össze őket.

A 2009-ben megalapított és kétévente odaítélt Esterházy Művészeti Díj célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és a nemzetközi párbeszéd támogatása. Az egyenként 5 ezer euróval jutalmazott díjat kétévente, legalább kettő és legfeljebb három 45 év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda a független szakmai zsűri.

A zsűri által a második fordulóba beválasztott 21 művész – munkáiból megrendezett jubileumi kiállítás 2018. január 14-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban.

A határokon átívelő dialógus egyik eredményes idei együttműködése a két zsűritag, Sandro Droschl és Fenyvesi Áron gondozásában, Abstract Hungary címmel megrendezett grazi kiállítás, mely a nyár folyamán párhuzamosan futott a bécsi Real Hungary kiállítással. Az Esterházy Now határozott célja a fiatal magyar képzőművészek nemzetközi kontextusba helyezése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top