Magyarország kúl

Ma már nem lesz cukibb a kis nyíregyházi majomikreknél

Két okból is iszonyú édesek a Nyíregyházi Állatparkban született tamarin ikrek: egyrészt mert minden állatkölyök az, másrészt mert ezeknek még jó nagy bajszuk is van. De mi köze mindennek II. Vilmos császárhoz?

Közzétette: Nyíregyházi Állatpark – 2017. december 12.

Bővült a Nyíregyházi Állatpark császárbajszú tamarin ( Sauginus imperator) állománya, 140 napnyi vemhesség után világra jöttek a csapat legifjabb tagjai, egy ikerpár személyében, írta az állatkert Facebook-oldalán

A november elején született apróságok ez idáig idejük nagy részét az ivarérett állatok hátán kapaszkodva töltötték, de a héten már bátorságot merítve önállóan is ismerkednek kifutóikkal.

Közzétette: Nyíregyházi Állatpark – 2017. december 12.

A 30-40 dkg-os, mindössze 25cm-es majmocskák legfeltűnőbb sajátossága a mindkét ivaron jól látható nagy, fehér, lefelé hajló bajusz, mely most már a pár dekagrammos kölyköknél is elkezdett növekedni. Fajnevük is erre utal, ami azonban egy tévedésen alapul. Ugyanis felfedezésükkor, 1907-ben még csak elejtett példányokat ismertek: a hosszú, lelógó bajuszt a preparátorok felfelé kunkorították, mivel azt feltételezték, hogy a bajuszvég felfelé áll, csakúgy mint II. Vilmos császáré. A tévedésre csak néhány év múlva jöttek rá, amikor élő példányokat is láttak, de az állatokon „ragadt” a császárbajszú tamarin név.

A természetben Peru, Brazília és Bolívia erdőségeiben gyümölcsökkel, fák nedvével és nektárral táplálkoznak, fehérjeigényüket pedig a rovarokból fedezik.

Közzétette: Nyíregyházi Állatpark – 2017. december 12.

A karmosmajom féléket régebben tévesen a sárgaláz és malária terjesztőinek tartották, és kíméletlenül irtották, valamint nagy számban fogták be őket kutatási célokra, napjainkban élőhelyeik pusztulása veszélyezteti leginkább őket.

Közzétette: Nyíregyházi Állatpark – 2017. december 12.

Ennek ellenére a tamarin csapat igazi összetartó családként, közösen gondoskodik az ikrekről; részt vesznek a hordozásukban, nevelésükben-erre szükség is van, hiszen már újszülött korban azok együttes testsúlya anyjukénak a 25 százalékát teszi ki.

A most született ikerpárral, már hét tagot számlál a nagybajszú, nyíregyházi csapat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top