Magyarország kúl

Végre! Felújítják a Velencei-tó teljes partját!

A fővároshoz legközelebbi fürdőtó, igazi kincs lehetne, mégsem nyúltak hozzá 40 éve. Ahol mégis, a Velencei-tó Kapujánál, ott elképesztő a siker. Most nagy felújítás kezdődik, a partfalat építik át.

Elkezdődik a Velencei-tó partfalának komplex felújítása: a tó vízminőségének javítása, a part menti területek természet-közeli állapotának megóvása, illetve a környezettudatos rehabilitációja, európai uniós támogatásból, nettó 14 milliárd forintból az MTI híre szerint.

A Velencei-tó Sukorónál (MTI-fotó: Bodnár Boglárka)

A csütörtöki, gárdonyi projektnyitó rendezvényen Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos Fejér megye legnagyobb beruházásának nevezte a projektet, hiszen a megye területfejlesztési forrásai 36 milliárd forintot tesznek ki, ez a beruházás önmagában 14 milliárdos.

A munkálatok tervezett befejezése 2021 augusztus.

Hozzátette: ha egy másik kormánydöntéssel kiemelt turisztikai területté válhat a tókörnyék, akkor újabb fejlesztési lehetőségek nyílhatnak meg. A folyamat a végső szakaszába lépett, mert a kormány a Magyar Turisztikai Ügynökség előterjesztését első olvasatban támogatta, s a budapesti agglomeráció részeként, Etyek és térségével és a főváros keleti agglomerációjával együtt kiemelt turisztikai területté teheti.

Elhangzott: jelenleg a partszakaszok “retró hangulatot árasztanak”, a strandok és kikötők pedig “katasztrofális állapotban” vannak.

Láng István az OVF műszaki főigazgató-helyettese kiemelte, hogy a beruházás végeredményeként a tó a távoli jövőben is fenntartható és üzemeltethető lesz, nem úgy, mint az elmúlt 50 évben, amikor folyamatosan romlott  a vízminőség, illetve kezelhetetlen területek, nádasok alakultak ki sok helyen. Csonki István a KDTVIZIG igazgatója elmondta, hogy a mai partfal az 1970-es években alakult ki, azóta jóformán semmi nem történt a tavon, ami akár a vízminőség javítását, akár a turizmust szolgálta volna, kivéve a Velencei-tó Kapuja projekt, amely megvalósulása óta igen népszerű a strandolók körében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top