Magyarország kúl

Védett kinccsé válik a tihanyi levendula és olaj készül belőle

Eredetvédelem és egy lepárlóüzem építése a Belső-tó mellett - a tihanyi önkormányzat nem veszi félvállról az egyre terjeszkedő és turisták tömegeit vonzó levendulafarmok ügyét.

Fotó: Vers Józsefma

Annak ellenére, hogy egyre nagyobb levendulaültetvények vannak a településen, hiszen a Nemzeti Park mellett néhány helyi vállalkozó és most már az Apátság is foglalkozik a növény termesztésével, illetve a levendula egyre markánsabb védjegyévé válik a falunak – még mindig nincs levédve a tihanyi levendula. Most eljött az ideje, hogy változtasson ezen az önkormányzat, írja a hirbalaton.hu.

Oltalom és attrakció

– A  lepárló megvalósítását nagyon fontosnak tartom. Egyrészt egy új helyi terméket állítunk elő, amelyet oltalom alá helyezünk majd, ezzel védve a minőségét, ami fontos a hírnév fenntartásához, másrészt egy újabb turisztikai attrakcióval bővül Tihany. Az olaj többféle helyi terméknek is lehet az alapvető összetevője, a kozmetikai szerektől kezdve a gasztronómiai készítményekig – válaszolta a Tihanyi Visszhang kérdésére Tósoki Imre polgármester.

Összefogás egy termelővel

A képviselő-testület döntött arról, hogy közös vállalkozást hoz létre, a Tihanyi Levendulaolaj Kft.-ét. A  manufaktúrát a Konzulinveszt Zrt. működteti majd, míg az ehhez szükséges ingatlant az önkormányzat adja,– húsz évre adta át annak bérleti jogát. A lepárló a tihanyi levendula feldolgozása mellett a turisták fogadására is alkalmas lesz.

– Örülök, hogy dr. Tóth József cége lesz a lepárló tulajdonosa, hiszen egy olyan elhivatott emberről van szó, aki eddig is sokat segített a település fejlesztésében. Negyed hektáron maga is termel itt helyben levendulát, és a szándékai ugyanazok: eredetvédett olaj előállítása

– tette hozzá a polgármester.

A lepárló a Belső-tó közelében, a Levendula Látogatóközpont mellett álló régi pékség épületébe kerül.

A levendula lepárló kialakítása 150 millió forintba kerül, ebből magára a lepárló készülékre 50 millió forintot költenek. A beruházást várhatóan januárban kezdik el, a tervek szerint jövő év szeptemberére el is készül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top