Magyarország kúl

Nem lesz tankönyv, tablettel fog iskolába járni minden magyar diák

Iskolai wifi, tankönyvek helyett tablet, digitális tudás az érettségi idejére: e terv megvalósításának állt neki az állam. Hogyan is lesz ez?

Ma már nem az autópályák vagy az internet hiánya a gazdaság fejlődésének. Ma a megfelelően képzett, digitálisan felkészült munkaerő hiánya a legfőbb korlátozó tényező – mondta a hvg.hu-nak Horváth Ádám, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ vezetője egy interjúban.

Ezért már jövőre minden iskolában lesz wifi, de a Digitális Oktatási Stratégia alapján ezen kívül átalakulhat a tankönyvpiac, minden gyerek okoseszközzel mehet iskolába, új szemléletű tanórák lesznek, a tanároknak számot kell adni a digitális kompetenciájukról.

Horváth Ádám szerint 2023-25-re válhat általánossá, hogy a stratégia révén a gyerekek digitális írástudással hagyják el az iskolát.

„Fontos látni, hogy a már ma is gyakran napi többórás „kockulás” vagy Facebook-használat nem jelenti azt, hogy a fiatalok a munkaerőpiac szempontjából releváns digitális kompetenciákkal rendelkeznének.  Ezt mérhetővé kell és lehet tenni. Létre fogunk hozni – uniós mintára – egy referenciakeretet, ami alapján ezt meg tudjuk tenni”,

mondta az interjúban.

Saját eszközökkel tanulnak

Az elképzelés szerint néhány év múlva minden gyerek egy tablettel vagy laptoppal indul iskolába, felesleges papíralapú tankönyveket, munkafüzeteteket, szöveggyűjteményeket magukkal cipelniük.

Horváth Ádám úgy látja, „azok ára több évre vetítve több mint egy tablet ára. Egy olyan BYOD-modellt (Bring Your Own Device – hozd a saját eszközödet) kell kidolgoznunk, ami lehetővé teszi, hogy a meglévő hagyományos, papíralapú rendszer költségeit fokozatosan, felmenő rendszerben áttereljük egy digitális környezet finanszírozásába. A felmérések szerint a középiskolás gyerekek túlnyomó többsége már most is rendelkezik laptoppal. Erre nyugodtan lehet támaszkodni. Azoknak a diákoknak, akiknek a szülei nem engedhetik meg az eszköz beszerzését, valamilyen tartós bérlet formájában lehetőséget kell biztosítani, hogy az iskolából vehessék ki az eszközöket”. Az üzleti modell kipróbálásának 2019 végéig le kell zajlania.

Lesz wifi is

Uniós pénzből a közoktatási intézmények túlnyomó többsége szélessávú internet hozzáférést is kap; több helyen jövő év elején már ott lesz, de 2019 végéig minden iskolában kiépíti a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ).

Az eszközök beszerzése egy dolog: ehhez  teljes szemléletváltásra van szükség, hívja fel a figyelmet a szakember.

Tanári szemléletváltás

A tanárnak úgy kellene feldolgoznia a tananyagot, hogy a gyerekeket beszéltesse, a diákok legyenek aktívak, ne ő. Sok pedagógus onnan indul ki, hogy a hagyományos frontális pedagógiát kezdi el digitalizálni: amit eddig elmondott, azt bemutatja videón. Ez azonban nem digitális, hanem hagyományos pedagógia, különböző informatikai eszközökkel támogatva. Az óravázlatok sztenderdizálásával akarják megosztani az új terveket, ötleteket. Így nem kell minden egyes folyamaton minden egyes tanárnak végigmennie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top