Magyarország kúl

Végre egy klasszikus magyar rajzfilm, amelyet tényleg sikerült digitálisan felújítani!

Miközben megy a szó szerinti macska-egér harc a Macskafogó egyetlen kópiájának felújítása körül, egy másik klasszikus rajzfilmet, a Háry Jánost sikerült rendbe hozni. Most 4K felbontásban is megnézheti bárki gyerekkorunk egyik meghatározó darabját.

Díszbemutató a Vigadóban (MTI-fotó: Bruzák Noémi)

Befejeződött a Kodály Zoltán Háry János című daljátékához készült, egész estés rajzfilm digitális felújítása; a kipofozott verzió díszbemutatóját hétfőn a Pesti Vigadóban tartották. A mai kor igényeinek megfelelő, digitálisan felújított változat megőrzi  az utókornak Richly Zsolt és Jankovics Marcell 1983-as animációs filmjét.

A vetítés előtt a film rendezője és figuratervezője, Richly Zsolt felidézte: főiskolásként bosszantotta, hogy a rajzfilm szakon nem tanítottak magyar népművészetet, pedig már fiatalon is vonzotta ez a világ, ahogyan Kodály művészete is.

Jankovics Marcell, a film animációs rendezője az MTI-nek hozzátette: a János vitéz és a Háry János címük alapján összetéveszthető rajzfilmek, de más szempontból egyáltalán nem: a Háry Jánost a Pannonia Filmstúdió egyetlen másik alkotásával sem lehet összekeverni. A Háry János a Magyar Televízió megbízásából készült 1983-ban, jelenleg az MTVA tulajdona. A forgatókönyvet Marsall László írta, a film zenéjét Kodály Zoltán műveiből Ferencsik János állította össze.

Jankovics Marcell és Richly Zsolt (MTI-fotó: Bruzák Noémi)

A rajzfilmben énekesként Mészöly Katalin, Sólyom-Nagy Sándor és Takács Klára hallható, mellettük Szabó Gyula, Raksányi Gellért, Haumann Péter, Kállay Ilona, Balázs Péter és sokan mások működtek közre.

Az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) titkársága a 2017-es Kodály-emlékév keretében pályázatot nyújtott be a film digitális felújítására, és az így nyert 1,5 millió forintot saját forrással kiegészítve fedezte a munka 6,6 millió forintos költségét.

A Háry János 35 milliméteres Color Negativ hordozón állt rendelkezésre. Az MTVA vállalta, hogy a rajzfilmet manuális és ultrahangos tisztítási technikával és ragasztással előkészítve, majd digitalizálva felújítja. A retusált és színkorrekciós technikával is feljavított, 4K felbontású Háry János-film vetítési jogait az MMA öt évre kapta meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top