Családbarát helyek: hová költözhetünk kisgyerekkel?

Felmérték, hogy a fővárosban és annak agglomerációjában hol találják a legjobb helyet a gyerekes családok. Kiderült: nem mindig a legdrágább a legjobb, bár gyakran azért igen.

Új ház épül a családnak (MTI-fotó: Oláh Tibor)

Hol érdemes keresgélniük azoknak a kisgyerekes családoknak, akik kertes házra vágynak Budapesten vagy Pest megyében? Az Otthon Centrum Budapest jellemzően családi házas beépítésű kerületeit, valamint Pest megye településeit vizsgálta meg a családosok számára fontos jellemzők alapján, írja a Privátbankár.hu. Ilyen az óvodai és az orvosi ellátás, a fővárostól való távolság, valamint az ingatlanárak. Az elemzés 182, ezer főnél népesebb településre vagy fővárosi kerületre terjedt ki.

Az öt legjobb Budapest körül

Az első öt helyen Nagykovácsi, Diósd, Budajenő, Dunaharaszti és Telki végzett. Mindegyik település viszonylag jól elérhető távolságra van Budapest belső városrészeitől és mindenhol jelentősen magasabb az óvodai helyek aránya az agglomerációs települések átlagos értékéhez képest. Dunaharaszti és Nagykovácsi ingatlanárai között háromszoros a különbség: az Otthon Centrum adatai alapján, míg Dunaharasztiban az idén értékesített átlagos családi ház ára 22 millió forint volt, addig Telkiben 55, Diósdon 67, míg Nagykovácsiban 71 millió forint. Budajenőn 35 milliót kell fizetnünk.

A főváros közeli csendes településeket kiemelkedően magas ingatlanárak jellemzik, és elsősorban a nyugalmat keresők számra lehetnek vonzóak; Nagykovácsi, Telki. Egy nagyobb lélekszámú vagy központi helyen fekvő település ugyanakkor azért lehet vonzó választás fiatal családosok számára, mert az oktatás és az egészségügy terén megfelelő ellátással rendelkeznek. Ilyen például Dunaharaszti vagy Diósd.

A legrosszabbul teljesítő települések szinte kivétel nélkül az agglomeráció délkeleti részéből kerültek ki: Kocsér, Jászkarajenő, Tápiógyörgye, Tápiószőlős, Nyársapát, Szentmártonkáta. Ezek mindegyike messze, a reggeli csúcsidőben minimum 90 perc utazási távolságra van a fővárostól, és szinte minden más vizsgált mutatóban jóval az átlag alatti értékek jellemzők rájuk, kivéve az óvodai férőhelyek számában.

Kívül, de közel a belvároshoz

A fővárosi kerületek közül a XI., a XIV. és a XVI. kerület értékei a legkedvezőbbek. Ezek vannak legközelebb a belvároshoz, az új építés aránya is kiemelkedően magas, valamint a XVI. kerülettől eltekintve a lakásállomány forgása is igen kedvező, azaz az itt található lakások átlagnál nagyobb arányát adják-veszik évente. 1000 lakosra vetítve az óvodai férőhelyek száma viszont csak átlagosnak mondható. A legdrágább XI. kerületben idén az átlagos családi ház ára 59 millió forint volt, a XIV. kerületben 48-, míg a XVI.-ban 44 millió forint