Magyarország kúl

Látványterv! Videó! Ilyen lesz új Néprajzi Múzeum a Városligetben

Még idén decemberben megkezdődik a Néprajzi Múzeum építése a Városliget melletti Ötvenhatosok terén, a Liget Budapest projekt keretében.

A Néprajzi Múzeum épületének terve (Illusztráció: MTI)

Baán László miniszteri biztos a látványterveket bemutató sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a Néprajzi Múzeum tulajdonképpen hazatér a Városliget mellé, hiszen a Ligetben mutatkozott be először, majd az első évtizedekben a városligeti Iparcsarnokban állították ki a gyűjteményt, áll az MTI tudósításában.

Ferenc Marcel és a Napur Architect terve alapján most egy világszínvonalú épület valósulhat meg, amely nemzetközi sztárépítészek mezőnyében nyerte meg a Néprajzi Múzeum új otthonára kiírt pályázatot – emelte ki a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Illusztráció: MTIKemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója emlékeztetett arra, hogy az intézmény Kossuth Lajos téri épülete néhány napja zárta be kapuit a közönség előtt, mert a több mint negyedmillió darabot számláló gyűjteményt elő kell készíteni a költözésre.

A Néprajzi Múzeum bezárt, Kossuth téri épülete (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

Ferencz Marcel, a Napur Architect vezető tervezője felidézte: csaknem 250 mérnök összesen több mint 700 ezer munkaórát dolgozott a terveken. Az épület homlokzatán a gyűjtemény legmeghatározóbb darabjait idéző mintakincs köszön majd vissza; a múzeum tetejére szabadon bejárható kertet terveztek, a lejtős tetők emellett panorámasétányokat is rejtenek majd.

A belső térben összesen 7000 négyzetméternyi, 21. századi műtárgyvédelemmel rendelkező kiállítótér jön létre. Ide egy nagyvonalú lépcső vezeti le a látogatót, aki már a kiállítótérbe lépése előtt interakcióba léphet a Néprajzi Múzeum gyűjteményével – szólt Ferencz Marcel a tervekről, amelyekbe az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az interneten itt:

Az új épületben helyet kap többek között egy gyerekmúzeum, a Városliget látogatóközpontja, egy konferenciatér, valamint az intézmény könyvtára és irodái is.

A Néprajzi Múzeum Városliget melletti épülete 2020 végétől több szakaszban nyílik meg; végső formájában 2021 májusától fogadja a látogatókat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top