Magyarország kúl

Fogtak egyet az eltűntnek hitt békési kutyahalból

A Körösök horgászai azt hitték, hogy már csak a legendákban él, ám a minap kifogtak egyet: a menyhal vagy kutyahal ismét felbukkant a békési vizekben.

A legtöbb horgász számára csak hírből, képről ismert halat fogott nemrégiben egy horgász a Kettős-Körösön, adta hírül a khesz.hu. Laukó Zoltán november 13-án este hét órakor a békési duzzasztónál bevetett halszeletes szerelékére egy 30-40 dekagramm súlyú, 40 centiméteres, különös kinézetű tarka uszonyos, egy menyhal akadt.

Fotó: kheszi.hu

A népiesen téliharcsa vagy kutyahal névvel illetett menyus fogása örvendetes hír, hiszen ez a titokzatos, rejtett életet folytató, Békés megye folyóira egykor kifejezetten jellemző őshonos halunk az utóbbi időkben igencsak megfogyatkozott.

A menyhal fogása régen se számított mindennapos dolognak, írja a cikk. Mert a menyhalnak akkor a legkedvesebb, amikor a horgásznak a legmostohább: késő ősztől kora tavaszig, azaz télen, akkor is leginkább este, kora éjben.

A menyhal (Lota lota) a tőkehalfélék családjának egyetlen hazai képviselője. Külalakra leginkább egy kölyökharcsához hasonlít, de gyakorlott szem a faji bélyegek alapján könnyen elkülöníti attól: a száj alatti egy szál bajusz könnyen felfedezhető perdöntő bizonyíték hovatartozását illetően.

A most horogra került kutyahal biztató jel. Persze még nem azt jelenti, hogy máris regenerálódott az egykoron legendás kettős-körösi menyhalállomány, de reményt ad arra vonatkozóan, hogy a különleges faj fogása újra régi színfoltja lehet a Körös-vidéki horgászszokásoknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top