Magyarország kúl

Ahol te is jótékonykodhatsz karácsonykor Budapesten

A karácsony szerencsére nem csak a bevásárlásról szól, így számos civil szervezet segít a rászorulóknak a jótékonyság szezonjában, vagyis advent időszakában. Hol és hogyan segíthetünk Budapesten belül mi is?

Mikulásgyár (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Mikulásgyár

Mikulásgyár minden évben felhúzza monumentális sátrát az ‘56-osok terén, amit arra járva nem lehet nem észrevenni – derül ki abból a térképes jótékonysági összeállításból, amelyet a WeLoveBudapest készített. Koncertjeivel, programjaival lassan úgy működik, mint egy fesztivál. Pénzadományokat nem fogadnak el, tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, takarót, játékot, könyvet gyűjtenek december 1. és 22. között, amelyeket a Magyar Vöröskereszt oszt szét a rászorulók között. A Lurdy Ház mellett gyűjtőpontként csatlakoztak hozzájuk a Toyota márkakereskedései, a Hungaroring és a Magyar Posta fiókjai is.

Magyar Élelmiszerbank

Már most hétvégén belevághatunk például, ráadásul a legnagyobb élelmiszermentő karitatív szervezet, a Magyar Élelmiszerbank égisze alatt. November 24-26-án (épp a Black Friday-jel egy időben!) országszerte több nagyobb áruházban helyezhetünk el élelmiszert az egyesület gyűjtőpontjain, a pénztártól való távozás után. Az adományokat a boltok közelében élő családoknak juttatják el még az ünnepek előtt.

Add Tovább

Az Add Tovább mozgalom is záros határidővel gyűjti az ajándékokat, ráadásul nehéz sorsú gyerekek kívánságlistája alapján. Több gyermekotthonnal is kapcsolatban vannak, és az ott lakók személyes karácsonyi vágyait közvetítik az adakozók felé. A holmikat a Kioskba várják december 3-án, ahol közösen csomagolják be őket a szervezők és az ajándékozók.

Gyermekétkeztetési Alapítvány

Ha Budán lakunk, és nincs időnk a nagyobb gyűjtőpontok felé kitérőt tenni, akár a hétvégi bevásárlókörúton is végrehajthatjuk a napi jótettet. A Fény Utcai Piacon járva november 15. és december 15. között több helyen is találunk dobozokat, ahol tartós élelmiszert, ruhát, játékokat lehet elhelyezni, és amelyeket később a Gyermekétkeztetési Alapítvány oszt szét a rászorulóknak.

Mindennap más karitatív szervezet – Vörösmarty tér

Az ország legnagyobb karácsonyi vásárjában is van lehetőség adakozni: december 1-én jótékonysági adventi naptár nyílik a Hütte üvegfalán, és míg a forralt bort kortyolgatjuk, a felajánlott ajándékokra licitálhatunk. A befolyt teljes összeget az aznapra kiválasztott civil vagy karitatív szervezetek kapják.

Heti Betevő

Heti Betevő önkéntes szervezet vasárnaponként oszt éttermi színvonalú ételt rászorulóknak nyilvános helyeken. Különböző vendéglátóhelyeken elhelyezett perselyeik év közben is várják az adományokat, ezen a térképen találjuk a pontos címeket.

Cipősdobozok városszerte

Egy cipősdoboz se nem túl nagy, se nem túl kicsi: pont elég arra, hogy egy gyerek számára többféle ajándék elférjen benne. A csomagokat december 20-ig juttathatjuk el a Baptista Szeretetszolgálat gyűjtőpontjainak egyikébe, jellemzően közösségi, művelődési házakba, fitnesztermekbe. Remek és praktikus ötlet, és már online cipősdobozt is össze lehet állítani.

 Adventi vásár a Bazilikánál

A Bazilikánál megrendezett adventi vásárban idén is megtaláljuk november 24. és december 23. között a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat adománypontját, ahol pénzzel és az itt kapható szeretet.éhség. termékek megvásárlásával segíthetünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top