Magyarország kúl

Megkérdeztük: Tényleg nálunk élnek a világ legszebb női?

Ti egyetértetek azzal, hogy a magyar nők híresek szépségükről? Vajon honnan jön ez a mondás, és kinek a fejéből pattant ki? Érvek pro és kontra, plusz filozófiai értekezések. Férfiaktól.

Legyünk őszinték: nem én voltam Charlie múzsája, amikor kitalálta, hogy “aki szép, az reggel is szép.” Ébredés után kicsit sem vagyok az. Szerintem. Ha viszont megmosom a hajam, felveszek egy normális ruhát és magassarkúba bújok, egész biztosan megfordulnak utánam az utcán. Szerintem. Hogy vagytok ezzel magyar lányok?

Ti mit gondoltok magunkról: tényleg olyan páratlanul szépségesek vagyunk, hogy azt külföldön is észrevenni?

Mi mind egy szálig vérbeli ungarische menyecskék lennénk, akik bármikor az asztalra varázsolják a gőzölgő gulyáslevest, miközben lejtenek egy tűzrőlpattant csárdást?

Halljuk sokszor itthon és külföldön egyaránt a már jól ismert mondatot, amire pajkosan csak legyintünk, majd széles mosolyok közepette büszkén húzzuk ki magunkat. Akárhonnan jöjjön is ez a megállapítás, eredjen bárhonnan ez a kedves észrevétel, kicsit mind elhisszük, pedig lelkünk legmélyén sosem vagyunk elégedettek magunkkal. De olyan jó ezt hallani!

Vajon mi az igazság az egészből? Tényleg Magyarországon élnek a világ legszebb női?

“A szépség olyan jellemzője a személyeknek, tárgyaknak vagy elképzeléseknek, amely miatt a puszta megfigyelés során örömöt tapasztalhatunk” – szól a Wikipédia szócikkének első mondata a szépségről. A szépség relatív, szubjektív fogalom. Nehéz megfogalmazni, kit és miért látunk annak. Ki az, aki iránt vonzalmat érzünk, s ezáltal érzelmi jólétet tapasztalhatunk. Egész biztosan közrejátszik a szintén megfoghatatlan kémia és kisugárzás, talán köze lehet az arc szimmetrikus berendezésének is, de nyilvánvalóan nagyon fontos a belbecs. Ha most matematikus lennék, egy végtelen képlet segítségével ki tudnám számolni, hogy mennyi az annyi. De meg sem kísérelek igazságot tenni. Talán nincs is.

Fotó: Rácz Gábor

Helyette megkérdeztem a teremtés koronáját, az erősebbik nemet, férfiakat az életemből, ők mit gondolnak a bolygón élő legszebb nőnemű lényekről, rólunk, magyarokról.

A felmérés nem reprezentatív, viszont a benne foglaltak nagyon is igazak.

“Nyilvánvaló, hogy a húgod a Földkerekség legszebb nője, a Napra lehet nézni, de rá nem – jelentette ki határozottan testvérem huszonéves barátja. – Viccet félretéve szerintem minden országban úgy tartják, hogy a helyi lányok a legszebbek. Ahogyan kis hazánkban is, úgy a nagyvilág bármely pontján élnek bombanők, átlagos csajok és kissé csúfak is. A nagy számok törvénye alapján ez nem más, mint egyszerű matematika. Nem, nem itt élnek. Vagyis nem csak itt. Mindenhol vannak világ legszebb lányai. Ez tény, és kár is lenne ezen vitatkozni.”

Egyik kollégám szerint badarság az egész:

“Ezt itthon találták ki, és innen indult hódítóútjára a nagyvilágban. De nem bánom, kell az egészséges biztatás a hazai lányoknak. Nem lehet egy egész nemzet nőit egy kalap alá venni. Én például már azt is sokszor hallottam, hogy Magyarországon belül a legtöbb szép lány Pécsett él. Ezt alá is tudom támasztani, és nem is vagyok egyedül ezzel a megállapítással, ugyanis már a Skorpió együttes is felfedezte, és az Azt beszéli már az egész város című dalában meg is énekelte.

Nagyapám elmúlt 85 éves, több mint 60 éve boldog, példaértékű házasságban élnek a nagymamámmal.

“Fogós kérdést kaptam tőled – kezdte papa fejét vakargatva. – Több mint 60 évvel ezelőtt átmentünk két jogász barátommal a bölcsészetre és arról vitatkoztunk, hogy mi a szép. Szép az, ami érdek nélkül tetszik, mondta Kant. De mit jelent az érdek vagy a tetszik? Szóba került a tárgyiasított szépség, aztán a szellemi szépségen át az emberi szépség is. Sajnos azt kell mondanom kislányom, hogy akkor nem jutottunk semmire. Tudom és vallom, hogy rengeteg a szép magyar nő. Ez meggyőződésem, mert látom a televízióban és közöttük sétálva az utcán. Szép az, aki talán külsőre nem annyira vonzó nő, mégis sugárzó a mosolya, ott van valami huncut kedvesség a szemében, és megértően közeledik hozzám.

A rejtőzködő szépség az igazi, akár Leonardo da Vinci Mona Lisája. Nekem a szépség meghatározó úgy is, hogy érdekelt vagyok benne: a feleségem még ma is szép.

A nyolc gyermeket felnevelt édesanyám, aki még a tizedik gyerekhez is kedvességgel a hangjában szólt, egész életében sugárzott a szépségtől. A magyar nőkben is kétség kívül megvan mindez. Viszont jogászként még ma is abból indulok ki, hogy véleményt és ítéletet csak kellő adat birtokában lehet hozni. Nekem pedig ez most nem áll rendelkezésemre. Annyi viszont biztos, hogy a magyar nők talán a világ legszebbjei közé tartoznak. Talán.”

A férjem állítja, hogy mindenkinek a sajátja a legszebb, de nem igaz, hogy nálunk laknak a világ legszebbjei. Szerinte ez csak egy szokásos magyar túlzás. Nővérem férje azt mondta, talán mégis van alapja a kétség kívül vitatható mondatnak, bár nemzetközi szépségversenyt furamód ezidáig még nem nyertünk.
“Idehaza találunk természetes szőkét, barnát, feketét vagy vöröset. A szemetek színe és formája is sokféle, nálunk minden van a vékonytól kezdve a homokóra alakon át a formásan telt idomokig. Sokfélék vagytok. A magyar néptánc vitathatatlanul világhírű, jogosan népszerű a külföldiek körében. A visszafogott mégis szemrevaló ruhák, a diszkrét, mégis magabiztos lépések teszik izgalmassá, vonzóvá táncolóját. Esetleg innen kaphatott szárnyra ez a mondat.”

Elfogult vagyok, vállalom. Nőként azt mondom, hogy a magyar lányok igenis nagyon szépek! Sok-sok náció keveredik bennünk, nincsenek tipikus vonásaink, amik csakis ránk jellemzőek. Ezért talán mi vagyunk a legkülönfélébbek,a legszebbek a Földön. Vagy mégsem. Nem tudnék dönteni. Lehet szép egy heg, egy ránc. Egy tengerkék szem, egy kivillanó boka, egy mély dekoltázs. Szép egy ápolt kézfej, egy bájos mosoly.

Szinglik és feleségek. Idősek és fiatalok. Szép a kedvesség. A bátorság. Az anyaság. A természetesség. Egy érintés. Szép vagy te is, én is. Egy biztos: mindenki valakinek szép. És ez nem csak Magyarországhoz köthető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top