Magyarország kúl

Esték Szegeden a kultúra jegyében

Szerzőnk fekete-fehérre kattintva járta be a szegedi éjszakát. Kíváncsi volt, hogy mi történik a városban most, hogy a teraszok bezártak. Tetkó, közvécé, tánc, sör... mutatjuk mindet.

Koncert, filmvetítés, drámaíró és felolvasó találkozók, táncórák, kiállítások lappanganak szerte Szeged belvárosában, csak fel kell őket fedezni. Poétikus és félhomályos polgári házak emeletén, pincéjében szól az élő zene esténként, bölcsészek támasztják a pultot sör mellett miután lement a nap. Egy hétre a nyakamba vettem a várost hogy megnézzem, mihez kezd a város értelmiségi és szórakozni vágyó része, miután a kedvenc szabadtéri kocsmák bezártak szeptember végén.

Fotók: Pál Anna Viktória

Utolsó pillantás a Várkertre, ahol egész nyáron könyvbemutatók, konferenciák, kiállítások voltak. A kinti nyilvános helyiségeket az üzemeltetők építették. A százhatvannégy ezer lakójú városban mindössze egy nyilvános vécé működik közterületen. A Várkert üzemeltetői plusz néggyel toldották meg ezt, mindenkinek lehetővé téve a használatát díjmentesen, koncert belépőtől függetlenül.

Ezen a helyen változatos külföldi és hazai underground zenekarok játszottak minden este a színpadon, míg a fák alatt pingpongoztak naphosszat a vendégek.

Reggelig tartó tánccal zárult ez a szezon, jövőre folytatja ugyanitt a Várkert.

A „válás” vagyis „szakítás” vonzza az érdeklődőket a Kálvária Kávézóba október első hétfő estéjére.

Az “Okuláré project” drámaíróverseny- felolvasó színházi est, ahol a három, egyénileg írt mű meghallgatása után a közönség szavaz, beszélget.

Analóg fényképezőgép kattan a közönség első sorában, otthoni előhívásra váró színes filmmel töltött Praktica SUN city-ben.

Alternatív zenei rezervátum, klub, közösségi rádiós kuckó, terápiás kör a Jazz kocsma.


Alex Jønsson díjnyertes dán gitáros és zeneszerző, 2013-ban kapta meg a rangos Nordic Master of Jazz (NOMAZZ) címet a Dán Királyi Zeneakadémiától. Zenéjére zeneszerzőként és előadóként is az északi melankólia jellemző, Dánia egyik legjobb gitárosaként tartják számon, a híres aarhus-i jazz iskola képviselője
.

Elvarázsolt közönség, telt házas kedd este.

Ingyenes mozgás órát tartott Kun Attila a Közép-Európa Táncszínház vezetője a Régi Zsinagógában.

Korlátok nélkül felszabadultan, képzett táncos az óra végére mindenki.

Hétvégenként városnéző túrákon boszorkányégetésről, betyárokról mesélnek legendákat és igaz történeteket a szegedieknek. Rózsa Sándort itt tartották fogva a szegedi vár alá a föld mélyébe épített kazamatasorokban, amit patkányok, bogarak, csúszómászók tettek még elviselhetetlenebbé Szeged sötét időszakában.

A Csillag börtön a kriminálpszichológiai történetek mai helyszíne és az ismeretterjesztő túra utolsó pontja, ahol a szerb származású, Magyarországon elfogott Magda Marinkó hírhedt sorozatgyilkos kezdte meg életfogytiglani büntetését a falak között. Marinkó, azaz „Ricsi” akár egy macska, végtagjait összehajtva bármilyen szűk kis részen be tudott jutni. Egy olyan szabadulótechnikát talált föl, amit be is mutatott a Csillagban. Kért egy takarót a lebilincselt kezére és öt másodperc múlva kivette szabad kezeit alóla.

Két év múlva szabadulhat a fogvatartásból.  Többször kérte a kiadatását, hogy Szerbiában tölthesse a büntetését, de ott halálra ítélték volna. Ha szabadul Szegeden, automatikusan Szerbiába kerül és leghamarabb 89 évesen szívhat újra szabad levegőt.

Szemben vele a fegyházról elnevezett kocsmában csocsóasztal, billiárd mellett zajlik az élet, teraszán a szabadulókat délutánonként családtagok várják.

A Reök Palota „Káosz és Rend” szalon jellegű tematikus kiállítása, speciális installációs rendszere az aktuális tárlat.

Főként bölcsészek és művészek törzshelye a Deák Ferenc utcában a régi belvárosi mozi és a hozzá tartozó kávéház. Írók, filmrendezők, filozófusok a meghívott előadók, közéjük sorolhatjuk például Krasznahorkai László írót és Tamás Gáspár Miklós erdélyi magyar filozófust. Vendégeik a Várkert nyári szezon végétől  járnak ide, otthon érzik magukat a Grand-ban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top