Magyarország kúl

Skála, avagy a vidám barakk egyik szimbóluma

Andalító zene, mozgólépcsők és pénztársorok várták a vásárolni vágyókat. Skála. Kópé.

A Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruház 1976-ban várta először tárt kapukkal a konfekcióra  kiéhezett vásárlókat. A nyitás napján hatalmas tömeg gyűlt össze, és megkezdődött az áruház több évtizedes diadalmenete.

A budai Skála  fénykorában, a ’80-as években

A Skála egy új korszak nyitánya volt: a több, mint 20 ezer négyzetméteres áruház Magyarország legnagyobb önkiszolgáló bevásárló központja lett, és lehetőséget adott az önállóságuktól megfosztott kiskereskedőknek az érvényesülésre.

Tömeg a Skála  mozgólépcsőjén a Csehszlovák hét elnevezésű akció idején

A „budai Skála” merőben új kereskedelmi szemléletet hozott Magyarországra: a vidéki  kisboltok mintájára a mikrokörnyezet igényeihez alkalmazkodva szolgálta ki a vevőket, és 400 férőhelyes parkolóval várta őket. A kék-piros Skála Kópé figura szlogenje nem hazudott:

Bemegyek, kijövök. De milyen jól kijövök, ha bemegyek!

A sikeres vezetésnek köszönhetően Buda után Pest is kapott egy áruházat 1984-ben, a Skála Metrót, ami ugyan átesett jó néhány felújításon, de még ma is retro  hangulatba kerülhetünk, ha a környéken járunk!

Skála Metro, vagyis a pesti Skála a Nyugati téren

Néhány évvel a rendszerváltás  után a ’90-es évek végén, amikor sorra kezdtek megjelenni a modern, minden addiginál nagyobb plázák és bevásárlóközpontok, a budai Skála hanyatlásnak indult, ma már nyoma sincs, az épületet a földbe döngölték, helyét a modernizáció vette át, és a nosztalgiának  egy csepp teret sem engedve ma az Allé bevásárlóközpont áll a helyén.

Forgatag a Skála  előtt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top