Magyarország kúl

Veszprémi az ország legerősebb tűzoltónője

25 kilós felszereléssel, légzőkészülékkel kell felszaladnia a SOTE 22 emeletére annak, aki a legerősebb tűzoltó címért indul. Egy veszprémi önkéntes tűzoltónőnek ez elképesztő sebességgel sikerült.

Bemutatjuk az ország legerősebb tűzoltónőjétPál Katalin, a legerősebb tűzoltók versenyének (TFA – Toughest Firefighter…

Közzétette: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – 2017. szeptember 28.

Pál Katalin önkéntes tűzoltó megnyerte a 22 emeletes lépcsőfutó versenyt és a legerősebb tűzoltók versenyét is női kategóriában az országos viadalokon, írja a veol.hu.

Miért dönt egy nő úgy, hogy végigfutja a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) Nagyvárad téri tömbje 22 emeletét egy tűzoltói lépcsőfutó versenyen, és aztán miért indul a legerősebb tűzoltóknak kiírt viadalon? A kihívásért, a bizonyításért, illetve azért, mert egy nőnek is ott a helye az erős férfiak között, érvel a kivételes teljesítmények mellett Pál Katalin, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (VMKI) munkavédelmi felügyelője, önkéntes tűzoltó, aki első lett az említett országos versenyeken.

– Édesapám, aki ma már nyugdíjas, vonulós tűzoltóként dolgozott Badacsonytomajon – utal acsaládi indíttatásra a nagyon csinos, sportos megjelenésű fiatal nő, aki egyetemistaként, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Környezetmérnöki szakán találkozott azokkal az egyetemistákkal, akik önkéntes tűzoltók is voltak, és a lépcsőfutásra készültek.

– Ott gyakoroltak a kollégium tűzlépcsőjén 2011-ben. Megtetszett, mert a feladat nagyon érdekesnek tűnt, a társaság is kitűnő volt, az pedig nagyon érdekelt, hogy végig tudom-e csinálni a lépcsőfutást a SOTE-n, ami elsőre sikerült

– beszél a kezdetekről Katalin, aki nemsokára csatlakozott az önkéntesekhez.

A kérdésre, hogy honnan ez a kivételes erőnlét azt mondja, az általános iskolában és a gimnáziumban kézilabdázott, aztán egyetemistaként is sportolt, futott. Először 2011-ben vett részt a SOTE-n, az országos lépcsőfutó versenyen, amelynek néhány nő indulója volt, és Katalin első lett.

Hetvenkilós tömböt emelt

Katalin mindeközben több alkalommal részt vett különféle lépcsőfutó bajnokságokon is, mindig jó eredményekkel. Indult például Tatabányán a Turul lépcsőfutó bajnokságon, Pécsett a Tévétorony futóbajnokságon, valamint a zalai extrém futáson. Idén nyár óta dolgozik, a VMKI-nál munkavédelmi felügyelő beosztásban, és ebben az évben két fantasztikus teljesítményt tudhat már maga mögött, augusztusban Orosházán, a kétnapos TFA (Toughest Firefighter Alive: legerősebb tűzoltók) versenyét megnyerte a nők közül. Itt hetvenkilós fémtömböt kellett megemelni, bábut vinni, három méteres palánkot átmászni, fűrészelni fagerendát.

Katalin azt mondja, a rendszeres mozgás, illetve egy küzdősport, a brazil dzsiu-dzsicu, ami szintén szenvedélye, nagyon sokat segített a győzelemben. A három méter magas palánkon való átmászástól kezdve a hetven kilogrammos akkumulátor kiemeléséig, valamint a nyolcvankilós bábu cipeléséig minden feladatot sikeresen végrehajtott. Úgy véli, a sikeres szerepléshez az egyéni felkészülés mellett a csapattársak segítsége is nélkülözhetetlen.

Kilátókban készült

Néhány héttel később Katalin ismét rajthoz állt egy olyan versenyen, amely a férfiak számára is kihívást, komoly erőpróbát jelent: az Országos Lépcsőfutó Bajnokságon indult Budapesten, ahol a SOTE Nagyvárad téri klinikai tömbjében futott fel a 22. emeletre teljes tűzoltó védőfelszerelésben, védőcsizmában, kabátban, nadrágban, sisakban: körülbelül 20-25 kilogrammos felszerelésben, izolációs légzőkészülékkel, miszerint csak sűrített levegővel töltött palackból lehetett levegőt venni légzőálarcon keresztül.

A 22 emeletet 4 perc 23 másodperc alatt futotta le, amivel elégedett, de úgy fogalmaz: legközelebb azért szeretne lefaragni ebből az időből.

Egy ilyen versenyre természetesen készül az ember, beszél az előzményekről. A napi futás mellett többször felfutott a révfülöpi kilátóba, illetve a veszprémi húszemeletes legfelső szintjére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top