Magyarország kúl

Cukik, de kőkemények, és thai boksz bajnoktól tanultak – számítógépezés helyett

Eltökélt, 6-13 év közötti, ifjú harcosjelölt gyűlt össze a budapesti, zuglói Thai Box Akadémián, hogy éljen a ritka lehetőséggel, és autentikus technikát tanuljon a harcos nevén Check Binként ismert Deo Petsangkhat bajnoktól és edzőtől. Deo úgy véli, a futball veszélyesebb, mint a keménynek tartott muay thai.

 

Csoportkép az edzésről (Fotó: Idris Rahman)

Az egész napos, monstre szeminárium a szentendrei thai boksz klub és a zuglói Thai Box Akadémia összefogásából jött létre, ami mintaszerű a sportág életében. A több mint 200 meccset megvívott Check Bin a szentendrei klub vezetőjének, Skrobár Róbertnek a meghívására érkezett Magyarországra, ahol már negyedik alkalommal járt a felesége révén egyébként Finnországban élő edző, aki a sportág hazájában lett bajnok.

A legkisebbek is gyakoroltak (Fotó: Idris Rahman)

Bár a thai bokszot kőkemény sportnak tartják, mégis szívmelengető látványt nyújtott, ahogy több mint 30 gyerek számítógépes játék helyett azzal töltötte a hosszú hétvége egy napját, hogy órákig gyakoroljon egy-egy hatékony mozdulatot a zuglói teremben. 6 klub növendékei gyűltek össze az ország több részéről. – Nagy lehetőség ez nekik, nekünk, hiszen Check Bin a muay thai autentikus formáját képviseli – mondja Czinke Gábor, a Thai Box Akadémia vezetője, aki saját bevallása szerint gyerekkorában maga is arra vágyott, hogy igazi thai bajnokoktól leshesse el a sportág titkait. Deo minden nagyképűség nélkül, egyenként is igazgatta a fiatalok akcióit, amíg a szülők videózták az eseményt. A klub gyakran szervez különleges eseményeket: nem ritka, hogy a bokszring helyén versszínházi előadásokat tartanak!

https://videa.hu/videok/nlc/sport/check-bin-thai-bajnoktol-tanul-bajnok-gyerekek-muay-AhRmY2BMTWw9tJoT

A futball sokkal veszélyesebb sport, mint a muay thai – mondta Check Bin. – Az a sok sérülés! A mi sportágunk megfelelő instrukciók mellett az egész testet megedzi, élesíti az elmét, ezzel nagyon jót tesz a gyerekeknek is. Én már 36 éves vagyok, és még mindig rendszeresen küzdök az edzősködés mellett: nagyon sok sportágban ennyi idősen már nyugdíjba kellett volna mennem!

Összefognak a sportágért, az utánpótlásért

A sportember „második otthonának” nevezi Magyarországot, ahol, úgy látja, feljövőben van a thai boksz kultúrája. – Az utánpótlás technikai képzése nagyon fontos a sportág fejlődése szempontjából. Az ilyen alkalmak komoly motivációt jelentenek a gyerekeknek – tette hozzá Czinke Gábor.

Check Bin és Skrobár Róbert (Fotó: Idris Rahman)

Néptánc helyett muay thai

Söphen Zsombor, a szeminárium egyik 10 esztendős résztvevője úgy gondolja, hogy ez sikerült is. Zsombor 7 éves kora óta gyakorolja a thai bokszot, a néptáncot cserélte le erre a sportágra. – Még lelkesebb lettem az edzés iránt, mert most tanultam egy olyan technikát, amelyet még sosem gyakorolhattam – teszi hozzá. Úgy tervezi, hamarosan igazi meccsen is kipróbálja a tanultakat.

Minden gyerekkel egyénileg is foglalkozott a bajnok (Fotó: Idris Rahman)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top