Magyarország kúl

5 érdekesség a kürtőskalácsról

Persze, hogy szereted a kürtőskalács, de ettől még kétes, hogy megvan-e az eredettörténete. Elmondjuk.

Németországtól Romániáig

A kürtőskalács egyik első ismert receptje gróf zabolai Mikes Mária 1784. évi erdélyi szakácskönyvéből származik. A sütemény a 18. század végére a teljes magyar nyelvterületen elterjedt és mind a polgári, mind a népi konyhaművészetnek is meghatározó eleme lett. A 19. és a 20. század során a sütemény receptje számos népszerű magyar szakácskönyvbe is bekerült. 2015-ben a Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította, bár bizonyos források szerint a kürtöskalács egy német eredetű édesség, valamint Románia is a sajátjának vallja.

Fotó: Wikipedia/Alpha

Botratekercs vagy dorongfánk?

A ma használatos, erdélyi eredetű megnevezés csak a 20. század közepén vált uralkodóvá, de a század végéig azt sokan rövid ö-vel, vagy külön írták. A sütemény neve a tűzhelyek kürtőjére utal, hiszen a csonkakúppalást alakú, friss, gőzölgő sütemény kürtőre emlékeztet.  Az elmúlt évszázadok során a sütemény megnevezésének és a nevek írásmódjának számos változata bukkant föl. Még a 19. században is több néven is hivatkoztak a süteményre például dorongfánk, botratekercs vagy botfánk.

Fotó: Wikipedia/ Markolaci

Szigorítások léptek érvénybe

Ahogy egyre több helyen kezdtek kürtőskalácsot árulni, megjelentek a silány minőségű édességek is a piacon. Éppen ezért 2017 nyarán szigorításokat vezettek be.  A leírás alapján kürtőskalácsnak csak azt a hagyományos technológiával, kelt tésztából készült csavart édességet lehet nevezni, amelynek hossza legalább 17 centiméter, kisebbik belső átmérője pedig eléri az öt centimétert. Készítése során a kelt tésztát a sütődorongra tekerik, felületét cukorral borítják, majd parázs vagy más sugárzó hő mellett kisütik. A külső, karamellizált cukormáz fényes, ropogós, az édes tészta egyenletesen átsült, puha és foszlós. A kürtőskalácsot csak frissen készíthetik az árusok, a sütéstől számított négy óra elteltével pedig tilos árulni.

Fotó: wikipedia/Derzsi Elekes Andor

Az új őrület

A kürtőskalácsnak már fagyis változata is van, ami tavaly nyár óta hódit. Igazi különlegesség,  A forró kürtőskalács ilyenkor tölcsérként funkcionál, amit fagyival töltenek meg és még különböző öntetek, sőt gyümölcsök is kérhetőek hozzá. A fagyi kanállal ehető és mire elfogy fogyasztható hőfokúra hűl a kalács is.

Fesztivál is van

Már 5. éve, hogy megrendezik a Kürtőskalács Fesztivált, idén október 13 és 15 között a Gesztenyéskertben. A kürtőskalács-készítő házikókban a hagyományos és már ismert különleges ízesítések, a különböző méretű és más-más módon elkészített kürtőskalácsok mellett készítenek rendhagyó kürtőskalácsokat az ételintolleranciával élők számára. Ezen kívül nagykoncertek, gyerekműsorok, alternatív és kortárs előadások, kiállítások is várják az érdeklődőket, sőt még a kürtőskalács készítés is kipróbálható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top