Magyarország kúl

Luxus a turistáknak: siklóval juthatunk majd fel a veszprémi várba

A Budai Vár babérjaira pályázik a veszprémi történelmi negyed: a siklóhoz hasonló panorámaliftet terveznek, amellyel a turisták feljuthatnának a várdombra.

A veszprémi vár látképe (MTI-fotó: Bodnár Boglárka)

A veszprémi önkormányzat szeptemberi közgyűlésén döntés született a volt piarista gimnázium üresen álló épületéről – írja a WeLoveBalaton. A már évekkel ezelőtt megálmodott panorámalift tervpályázatának kiírásáról döntöttek: a várhatóan a tél végéig eldőlő pályázatra 6,5 millió forintot biztosítanak, de a további források előteremtése és a közbeszerzési eljárás lefolytatása miatt a kivitelezésre valószínűleg 2019-ig várni kell.

A két húszfős lifttel elérhetővé válhat a Vár utca, amit most csak lépcsőkön vagy a domboldalon lehet megközelíteni. „A liftek elérését egy fogadóközponton keresztül biztosítanák, melyben turisztikai információs pont, vendéglátás, gyermekmosdók, akadálymentes vizesblokk és felnőtt mosdók kapnak helyet, az udvarán pedig játszóteret alakítanak ki.” A kertben lenne a lift felső vége, ami megoldaná a mozgáskorlátozottak és a babakocsival érkezők problémáját.

Még városkép: 

Magyarország legszebb helyei: Közép-Dunántúl

Színesen még a kukák is jól néznek Veszprémben

Elképesztő látvány Magyarország legnagyobb körhídja

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top