Magyarország kúl

Köztéri szauna és rénszarvastekercs a hétvégén a Bartók Béla úton

Három napra beköltözik Finnország a Bartók Béla Boulevard-ra: mobilszauna, mölkky és rengeteg finn design termék érkezik Budapest kulturális főutcájába. De a skandináv ízek szerelmesei is örülhetnek: finn desszerteket, ételeket és kávékülönlegességeket is lehet kóstolni az ELEVEN Ősz idején.

Portugália, Lengyelország után Finnország látogat a Bartók Béla útra szeptember végén, írja a Travelo. A skandináv ország idén ünnepli államiságának 100. évfordulóját, ezért is üdvözölhetjük most őket vendégként. Szeptember 22. és 24. között már negyedik alkalommal rendezik meg az ELEVEN Ősz fesztivált, ahol rengeteg finn kulturális, dizájn, kulináris és izgalmas aktív programmal lehet találkozni a Bartókon.

A  talán sokak által ismert finn dizájncég, a Marimekko termékeit a Hadikban, a fiatal fotós, Jussi Puikkonen szaunafotóit pedig a szemközti Szatyor Art Space-ben lehet megtekinteni. Ugyanakkor a Bartókon autentikus finn dizájner tárgyakkal is lehet majd találkozni. A finn dizájnt és az alkotást gyerekek is kipróbálhatják a különféle workshopokon, de finn filmvetítések és mesélések is lesznek kicsiknek és nagyobbaknak (pl. a Pagonyban, a K.A.S. Galériában és a Tranzitban is).

Akit azonban jobban érdekel a finn gasztronómia, az finn házi süteményeket (pl. pulla, vadelmakakku) és ételeket (pl. lazacleves, füstölt rénszarvashús tekercs) is kóstolhat a Szent Gellért tértől egészen a Feneketlen-tóig. A Kelet kávézóban még egy igazi finn kávéra is be lehet majd ülni a három nap alatt, ahol egy finn novella is jár majd a fekete leves mellé.

Mobil szauna Budapesten (MTI-fotó: Mohai Balázs)

Finn napok természetesen nem lehetnek szaunázás nélkül, ezért péntektől vasárnapig a Gárdonyi téren felállított mobilszaunában lehet kiizzadni a nap fáradalmait egyedül vagy akár a barátokkal együtt.

Ráadásul ezen a hétvégén még a közterek is kék-fehér színbe és hangulatba öltöznek az ELEVEN Ősz idejére. Egy finn kórus a Bartók több pontján is látható és hallható lesz, a La Nube fagyizója előtti téren pedig finn kortárs táncot tanulhatunk. Szombaton egy nagy floorball-meccset játszanak a Móricz Zsigmond körtéren, ahol budapesti finnek csapnak össze egy válogatott magyar csapattal.

Lesz majd Nokia-telefon kiállítás, ahol a legősibb darabokból többet is láthatunk a La Nube-ban. Miközben az is kiderül a Gárdonyi téren, hogy pontosan mi az a mölkky és hogyan kell azt játszani. Az 1 művész 1 porta program keretében 7 helyszínen 7 különböző autentikus finn tárgyat állítanak majd ki a szervezők, amik közül egyet meg is nyerhetnek az ELEVEN Ősz résztvevői.

Még több finn programot a Bartókon itt talál.

Kapcsolódó:

Ülj le és nézz egy idegen szemébe egy percig a Deák téren!

Videón a szerethető Pozsonyi Piknik

Hol ehetünk egy jót ősszel is a Balatonon?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top