Magyarország kúl

Akar egy vízimalmot? Mert épp eladó a tatai

Ha valakinek van 150 milliója, és még néhány százmillió hozzá felújításra, most megveheti az ország egyik leggyönyörűbb vízimalmát, a tatai Cifra-malmot.

Fotó: MTI

Tata nem csak a vizek, hanem a malmok városa is volt egykor, a tavat tápláló, és az azokból továbbfolyó patakok 15 malmot hajtottak – írja az Urbanista blog. Ezek többsége ma is megvan, legalábbis az épületük, de van, ahol a szerkezetből is megmaradt valami. A legépebb, legteljesebb mind közül épp a központi fekvésű Cifra-malom, az Öreg-tó partján, a Tatai-vár szomszédságában.

A malom műemlék, elődje még a török hódoltság előtt kezdett el őrölni. Azóta persze többször átalakították, mai formáját az 1700-as évek közepén nyerte el, amikor egy tűzvész után újjáépítették. Nagyon sokat megélt épület, egészen 1968-ig (!) működött. 1982-1985 között elkezdődött felújítása, de félbemaradt. Nevét a hagyomány szerint az emeleti stukkódíszes mennyezetű teremről kapta, amely az 1980-as évek közepén megsemmisült.

Fotó: MTI

A privatizálás után osztrák kézre került, majd 2013-ban az ingatlanpiacon is felbukkant, akkor 150 millió forintot kértek érte.

Most ismét eladó, hasonló áron. A szükséges engedélyeket a tulajdonos saját elmondása szerint beszerezte, és a tervek is megvannak a helyreállításra. Ezek szerint vendéglátóhelyet szeretett volna benne kialakítani néhány szobával, és egy 150 fő befogadására is alkalmas rendezvénytérrel, de ami a legizgalmasabb, hogy újra működésbe hozta volna a kerekeket: kihasználva a megújuló energiaforrást, elektromos áramot termelne a felújított berendezés.

És ha már eladó ingatlan, akkor:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top