Magyarország kúl

Elrejtett kincs, gyógyító energia, titkos alagutak – mindez egy helyen. Menjünk oda kirándulni!

Olyan sok legenda szól a Gúthi-erdő mélyén megbújó Pusztatemplomról, hogy szinte már gyanús: csak lennie kell ott valaminek. Rózsa Sándor anno ott tűnt el a föld alatt.

Olyan sok legenda szól a Gúthi-erdő mélyén megbújó Pusztatemplomról, hogy szinte már gyanús: csak lennie kell ott valaminek… A helyiek elbeszélései alapján titkos alagutak és mesés kincsek rejtőznek az erdőben, a földből pedig gyógyító energia árad.

Dél-Nyírségben, Nyíradony határában található a Gúthi-erdő, az Alföld legnagyobb egybefüggő erdőtömbje, amely egyben hazánk egyik legkülönlegesebb természeti értéke a ritkaságszámba menő növény- és gazdag állatvilágának köszönhetően. Az erdőn áthaladva egy romantikus hangulatú templomromra bukkanhatunk, amelyet a közeli települések lakói Pusztatemplomnak neveznek. A Gutkeled nemzetség jóvoltából épült 13. századi, román stílusú, egyhajós templomból mára csak romok maradtak, viszont a hozzá kapcsolódó legendák elevenen élnek a mai napig is.

Fotók: Csiszér Dezső

Titkos alagút és a parkourozó Rózsa Sándor

Az egyik szóbeszéd szerint az erdő alatt egy több kilométer hosszú, titkos földalatti rendszer húzódik meg, amely arra szolgált, hogy a tatárjárás idején a környékbeliek biztos helyre menekülhessenek az ellenség elől. Az alagút a mendemondák alapján a nyíradonyi vagy nyíracsádi templomban kezdődik és valahol a Pusztatemplom alatt ér véget.

Állítólag az alagutat a betyárok is használták, akik szívesen rejtőztek el az erdőben. Amikor mégis üldözőbe vették őket a csendőrök, akkor a földalatti utakat használták. Az alagútban egy óriás pince is volt, ahol közel 10 ember bújhatott el egyszerre- a pince ráadásul egy kút aljában végződött, amit a ’kútba ugorva’ is el tudtak érni. Rózsa Sándorról konkrétan tudni vélik, hogy egyszer Nyíracsádon bújt el egy házban, és úgy szökött meg a ház előtt strázsáló csendőröktől, hogy a fél tetőt lebontotta és azon keresztül mászott át egy másik házra, majd egy titkos bejáraton keresztül eltűnt a föld alá.

Elrejtett arany és a kincsvadászok

Pletykálnak arról is, hogy a templom előtt egy kőoltár volt, amit egy gulyáslegény összetört, majd láss csodát, olyan sok kincset talált benne, hogy ő és leszármazottai is boldog, gazdag emberként élhettek. A mai napig él az az elképzelés, hogy a papok eldugdosták a templom környékén az aranyaikat; amiből még rengeteg van és egyszer valaki biztosan rá fog találni. Időről-időre amatőr kincsvadászok is feltűnnek az erdőben, akik egy szebb jövő reményében feltúrják a templom közvetlen környezetét.

Jótékony energia és a zarándokok

Sokan hisznek abban, hogy a templomot egy pozitív energiákat sugárzó helyre építették, az ország egyik legfontosabb spirituális pontjára. Úgy vélik, ez a különleges energia jó hatással van a szervezetre, ezért szép számmal vannak olyanok, akik a csodás gyógyulás miatt zarándokolnak el a templomromhoz. Arról nem szól a fáma, hogy mennyi időt kell ott tartózkodni, csak arról, hogy a templomnál egy hatalmas energia árad a föld mélyéről, amely elpusztítja a rossz, romboló, negatív energiákat és minden rontást.

A jó hír, hogy a Gúthi-erdőben lehet túrázni – van kijelölt turista útvonal-, ezért a saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg, hogy van-e bármiféle gyógyító hatása a helynek. Plusz esélyünk van arra is, hogy felfedezzünk egy alagútrendszert vagy, hogy véletlenül mesés kincsekre bukkanjunk a Pusztatemplomnál. Ha mégsem járunk sikerrel, akkor sincs okunk a szomorkodásra, ugyanis az erdő szépségei kárpótolnak minket mindenért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top