Magyarország kúl

Még sosem láttad Budapestet úgy, ahogy ez az építész-újságíró megmutatja neked!

Azt hiszed, ismered Budapestet? Van egy rossz hírem és egy jó. A rossz: nem ismered, legalábbis annyira közel sem, mint gondolod. A jó: segítünk! Pontosabban segít Vincze Miklós újságíró az Ismeretlen Budapest Facebook-oldallal.

Budapest elképesztően sokszínű, ezt tudjuk: egyszerre koszos-pisis és gyönyörű, betondzsungel és klasszicista paradicsom, kertesházas idill és orwelli falanszter. Egymás mellett él (mégpedig szó szerint) vagy tíz építészeti stílus és legalább ennyi társadalmi réteg, szubkultúra, akármi.

Amit viszont nem tudunk… na jó, ezt felsorolni is nehéz. Íme pár példa:

A linkek mind ugyanazon Facebook-oldal posztjaira mutatnak: Vincze Miklós újságíró Ismeretlen Budapest nevű projektjére, amellyel módszeresen és rendkívül szórakoztatóan megy végig (szó szerint) a főváros titkain, hogy tudósítson róluk főleg a 24.hu-n. (A fentiek egyébként csak az utóbbi egy-két hét posztjai!)

Fotó: Fortepan

A szerző eredetileg építész, ám szerencsére nem elégszik meg azzal, hogy hogy néznek ki az épületek az utcáról: rendszeresen besétál (-lóg, -kéredzkedik), mert tudja, hogy még a látszólag unalmas helyeken is csodákat találhat. A szűk tematika pedig nem egyenlő a szűk látókörrel: akad itt romantika, tragédia, bizarr és vicces fejezetek a történelemből és persze – visszafogott, de érvényes – építészeti szakmázás. Vincze – aki stílusosan @grofjardanhazy néven tevékenykedik az Instagramon – fotózni is megtanult, ami ugye jól jön egy ilyen vállalás során: nem szocioriportokat és nem is hatásvadász épületfotókat lő, hanem egyszerű, letisztult, geometrikus képeket a témák egészéről és részleteiről, ahogy kell.

Tessék lájkolni, olvasni, túrázni és felfedezni ezt az ezerszer újjáépített, szétbombázott, felmagasztalt, leírt, szedett-vedett és csodás várost!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top