Magyarország kúl

Sziget: se Prodigy, se Faithless, de legalább van retróbusz!

A hatvanas évek sztárbusza is van olyan jó, mint a kilencvenes évek méltán népszerű sztárbandái! Már csak azért is, mert utóbbiak nincsenek a Szigeten, az előbbi viszont van.

Dolgok, amikért érdemes a Szigetre menni:

  • Zene;
  • Napfény, szabadság;
  • Csodálatos emberi testek;
  • Részeg hollandokat terelgetni a pálinkastand felé, majd meghívatni magad;
  • Igényes kulturális események a legkülönbözőbb műfajokban;
  • Az Ikarus 556-os busza!

Beszéljünk most az utóbbiról.

Fotók: Neményi Márton

Az 1963-ban bemutatott magyar busz (a hazai formatervezés és járműipar ékköve abból az időből, amikor “még tudtak tisztességes buszokat gyártani, nem az van, mint most”) a Közlekedési Múzeum szigetes kitelepülésén tekinthető meg, járható és ülhető körbe.

Az első, ami az embert szó szerint szemen szúrja, hogy mennyire hasonló megoldásokkal dolgoztak a mérnökök az egy generációval későbbi modelleken, például az Ikarus 200-as sorozaton is – ezek ugye azok a buszok, amelyek a mai napig feltűnnek az utakon, Budapesten még 10-15 éve is jó eséllyel ilyeneket csíptünk el.

Az 556-oson tehát olyan érzés mászkálni, mintha bármelyik pillanatban elindulhatna. (Nyugi, nem fog.) Úgy, hogy egy hatvanasévek-beli buszról beszélünk.

A Sziget második/nulladik napján méltatta a járművet Vitézy Dávid múzeumigazgató. Elmondta: a lipcsei vásár után, ahol bemutatták, öt-hat év telt el, mire bevetették az utakon. 1968-ban kezdték a sorozatgyártást.

5500-at gyártottunk, ám ezek csak egy része maradt Magyarországon, szállítottunk belőle szerte Kelet-Európába, sőt Irakba, Egyiptomba, Tunéziába is.

A kiállított járművet egyébként 1978-ban vonták ki a forgalomból. Mai szemmel furcsának tűnhet, hogy egy busz még tízéves sincs, és már nyugdíjazzák is, ám Vitézy elárult egy mai szemmel csodálatos tényt:

Annak idején úgy pörgött a hazai buszgyártás, hogy simán lecserélhették az összeset hétévente.

Nézzétek meg (mondanánk, hogy ott van a klasszikus színpaddal szemben, de akkor már azt is el kellene magyaráznunk, hogy hol a klasszikus színpad, szóval maradjunk annyiban, hogy ott a térkép, használjátok!), üljetek bele, amíg ki nem űz a 48 fok, igyatok sok vizet és óvatosan a rövidekkel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top