Magyarország kúl

Ott voltunk a Katlanban és jó volt!

Lent jártunk az Ördögkatlanban, elmondjuk, milyen volt.

A 10. Ördögkatlan Összművészeti Fesztivál igazán hű volt a nevéhez: 5 napon keresztül szuper szellemi-kulturális-alkotó programokat várták a kicsiket-nagyokat, a negyven fokos hőségből adódóan pedig tényleg egy katlanban érezhettük magunkat a Villányi-hegységben. Ez utóbbi ellenére is jó volt ott lenni, összefoglaljuk pár pontban miért, hátha jövőre kedvet kaptok ti is!

MTI / Sóki Tamás

EGY: Az Ördögkatlan mottóját, miszerint ’nem vagyunk normálisak’ Törőcsik Maritól, a fesztivál egyik fővédnökétől kölcsönözték a szervezők, akik a fesztivál zárókoncertjén mindezt közösen elkiabálják a közönséggel. A ’nem vagyunk normálisak’ ez esetben a nyitottságot, az emberséget, az alkotói vágy szabadságát és a humánus értékek képviseletét jelenti. A fesztivál egyik meghatározó jellemzője az a légkör, ami a Katlanban fogadja az embert: mindenki kedves, segítőkész, barátságos. Olyan elfogadás és szeretet uralkodik, amitől a béke szigetén érezhetjük magunkat a fesztivál öt napja alatt.

MTI / Sóki Tamás

KETTŐ: A szervezők komolyan veszik, hogy tényleg megvalósuljon az a célkitűzés, miszerint a lehető legtöbb műfajjal találkozzanak a katlanozók. A mainstreamtől elkezdve a marginális kísérletekig megtalálható itt minden, ezért minden nap érhet valami kellemes meglepetés. Pár példa, melyek voltak a legjobb programok: Quimby, Kiscsillag, Nemzeti Filharmonikusok, Wombo Orchestra, Cseh Tamás-Leonard Cohen emlékkoncert, a Szkéné Színház előadásai, Galapiat cirkusz, közönségtalálkozó és beszélgetések olyan illusztris díszvendégekkel, mint például Hajdu Szabolcs filmrendező, vagy Térey János író.

MTI / Sóki Tamás

HÁROM: Az Ördögkatlanra már csak azért is megéri lemenni, mert csodaszép helyeken borozhatsz. A Villányi-hegység ölelésében, festői környezetben fekszenek azok az apró települések, amelyek a programok helyszíneként szolgálnak, és ahol hangulatos pincészetekben kóstolhatod meg a hazai borpiac legkeresettebb és legjobb borait.

MTI / Sóki Tamás

NÉGY: Családosok számára az egyik legjobb esemény, amit eddig kitaláltak. Nagyon sok gyerekprogram közül lehet választani, de a kicsik gyakorlatilag minden kulturális programon ott vannak, sehonnan nincsenek úgymond ’kinézve’. Sőt, minden eseménynél van valami, amivel eljátszhatnak, minden helyszínen örömmel fogadják őket. Az egész olyan, mint egy nagy össznépi táborozás, ahol napközben pelenkás gyerekek totyognak, iskolások festenek, a szüleik pedig fröccsözés közben hallgatják az épp aktuális koncertet.

MTI / Sóki Tamás

ÖT: Az egyik legjobban megszervezett fesztivál, ahol valaha is jártam. Erre mondjuk szükség is van, hiszen több településen zajlanak egy időben az események, ezért el kell jutni valahogy A-ból B-be. A szervezők nagyon ügyesen megoldották ezt azzal, mindenki ingyen tudja használni a Katlan buszokat, melyek a kis falvak között közlekednek végig a fesztivál ideje alatt. Ezért bátran el lehet indulni a fesztiválra autó nélkül is, a közlekedést pazarul kitalálták.

MTI / Sóki Tamás

Pár tipp, ha még nem voltatok és jövőre neki indulnátok:
Szállás – Van kemping és sátrazási lehetőség házaknál, de mindkettő annyira túlzsúfolt, hogy megéri inkább egy szobát bérelni egy helyi háznál. A szállást le kell foglalni pár hónappal előtte, hogy biztosan legyen hely. A fesztivál központja Nagyharsány, ezért ott érdemes megszállni.
Strandolás – A környékén számos strand (Beremend, Siklós, Harkány) található, ahol az esetleges kánikulát ki lehet bírni. Ráadásul nincs messze a Dráva sem, ahol még szabad partot is találhatunk, ha szemfülesebbek vagyunk. A fürdőruhát semmi esetre sem szabad otthon hagyni.
Pénz – Automatákat nem nagyon fogtok találni, plusz a bankkártyás fizetés sem megoldott sok helyen, ezért inkább legyen nálatok készpénz.
Takaró – A fesztiválon nagyon sok szabadtéri esemény van, ahol mindenki a tájat jellemző kavicsos pázsiton ül, fekszik és ilyenkor nagyon jól jön egy kisebb pléd, polifóm, gyékényszőnyeg, amit magatok alá tudtok tenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top