Magyarország kúl

Sziget hetijegy 1800 forintért?

Retro-hangulat, fesztiválnosztalgia a jubileumi kiállításon.

Idén 25 éves a Sziget Fesztivál, amit negyed évszázaddal ezelőtt lelkes amatőrök kezdtek szervezni. Akkor még bizonyára nem sejtették, hogy Európa egyik legnagyobb fesztiválját gründolják épp. Ahogy azt sem, hogy 25 évvel később fotókiállítás nyílik a Sziget-történelemről.

Pedig így történt: a jubileum alkalmából kiállítás nyílt a Capa központban, ahol a fotókat végignézve felidézheted a legemlékezetesebb pillanatokat, és ha netán kezdettől fogva ott voltál a fesztiválon, akár magadat is megtalálhatod a képeken. Ennél durvább, hogy ha Z generációs fesztiválozó vagy, a képek apró részleteit végigbújva esetleg lebuktathatod a szüleidet, akik ma már váltig állítják, hogy ők sosem voltak nagy partyarcok.

Gerendai Károly, a Sziget alapítója. Fotó: Capa központ

Világrekorder csókorgia

Tudtad, hogy az első Sziget fővédnöke Göncz Árpád volt? Vagy, hogy a fesztiválon dőlt meg 2000-ben a tömeges csókolózás Guinness-rekordja? A ’94-es kukán dobolás is történelmi eseménnyé vált, és azóta évről-évre megismétlik random összeverődött csoportok.

A fotókról az – a legfiatalabb fesztiválozók számára ma már nem nyilvánvaló – tény is kiderül, hogy a Sziget kezdetben a műbőrdzsekis-kannásboros rockerek, ziherejsztűs punkok és tarisznyás hippik világa volt, ahol a hajnalig tartó porban táncolás után sokan a szabad ég alatt aludtak (mondjuk, ez utóbbi manapság is becsúszhat – alkoholfogyasztás mértékének függvényében),

de ami a legdurvább: 1800 forintba került egy hetijegy.

A fesztivál 1993-ban a rendszerváltás utáni évek első nagy nemzetközi ifjúsági kulturális találkozója volt, ma meg már Európa egyik legnagyobb könnyűzenei eseménye, ahová a fél világ átruccan bulizni. Az évek múlásával a tökéletes belógás (kerítésátmászás, Dunán beúszás) megtervezésének izgalmai elmaradoztak, az infrastruktúra és a technika viszont sokat fejlődött.

A jubileumi fotókiállítás Sziget 25 – Fesztiváltörténelem fényképeken címmel látható a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A fesztivál legemlékezetesebb pillanatait, legextrémebb fejeit bemutató képek nagy részét Benkő Imre fotográfus lőtte, aki a kezdetektől fogva fényképezett a Szigeten. A fekete-fehér analóg képek és a modern lightbox-technika kontrasztja is érzékelteti az elmúlt 25 év hatalmas változásait. A látvány-installációt végigjárva átjön az az atmoszféra, ami annyira jellemző Szigetre: a sokszínűség és a különböző generációk, zenei stílusok, szubkultúrák találkozása. És persze a teljes őrület, a szabadság, a kiszakadás a hétköznapiból; már a legelső szlogen is ezt hirdette: „Kell egy hét együttlét!”.
A kiállítás augusztus 31-ig tart nyitva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top