Magyarország kúl

Nyolcvan éve eltűnt értékes dokumentum került elő Egerben

Az Egri Főegyházmegyei Levéltár munkatársai, Kracker János: Krisztus feltámadása című művéről készült akvarell másolatára bukkantak.

Egyedülálló dokumentum került elő az Egri Főegyházmegyei Levéltárban, amely az Egri Érseki Palota magánkápolnájának elpusztult mennyezetfreskóját ábrázolja.

Jelenleg az id. Stornó Ferenc által készített festmény, a gyermek Jézus és Keresztelő Szent János találkozását ábrázoló freskó látható az Érseki Palota magánkápolnájában. Az eredeti, Kracker János Lukács festette, Krisztus feltámadását ábrázoló alkotás elpusztult.

Köves-Kárai Petra művészettörténész az Urbán Márta levéltáros által fellelt dokumentum kapcsán elmondta: a püspöki palota magánkápolnájának freskóját Kracker János Lukács készítette, ez volt az első egri munkája. Az 1764-re elkészült alkotás néhány évtized után tűzvészben elpusztult. A freskó másolatát, melyet Franz Hauptmann készített 1816-ban, utoljára Szmrecsányi Miklós láthatta, a múlt század harmincas éveiben írt művében említi is. Az ábrázolás stílusa, alakjainak megformálása jól illik a Kracker-életműbe, így kétségtelen, hogy az eredetiről készült másolat került elő.

A régóta elveszettnek hitt akvarellt a nagyközönség a július 30-ig meghosszabbított Kracker-kiállításon láthatja.

Múzeum hűvöse

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top