Magyarország kúl

Libamáj, sós karamell és szürkemarha-erőleves – íme az idei Anna-bál menüje

A balatonfüredi Anna Grand Hotel séfje elárulta, hogy mi mindennel készül az idei, 192. Anna-bálra. Lesz többek között szürkemarha-erőleves és rózsaboros pisztáciamorzsa is, röviden: dőzsölni fognak a finom falatokban a bálozók.

A hagyományőrzés mellett az újszerűség jellemzi a 192. Anna-bál ételkínálatát, könnyű, de ugyanakkor tartalmas ételeket kínálnak a bál vendégeinek – közölte a keddi ételbemutató sajtótájékoztatón a balatonfüredi Anna Grand Hotel séfje.

Tóth József, aki 2012 óta készíti az Anna-bál ételkínálatát, azt is elmondta, hogy a július 29-i bálra összesen 500 adag menüt készítenek el, amelyeket 7 helyszínen, mintegy 70 felszolgálóval tálalnak majd fel.  A séf hozzátette, hogy modern konyhatechnológiai eljárásokat követnek, megjelenésben, színben újszerű a tálalás, amely alkalmazkodik a felszolgáláshoz használt kék színű herendi porcelántányérok mintájához.

Szezonális alapanyagokat használnak, miközben ragaszkodnak a hagyományos konyhához. Ez azt jelenti, hogy idén olyan hungarikumok kerülnek majd a bálozók asztalára, mint a libamáj és a mangalica, de 80 kilogramm szarvashúst is felhasználnak az ételekhez.

Már az olvasástól is jól lakunk, ez lesz a menü röviden:

Az előétel libamáj au torchon lesz marinált őszibarackkal, rózsaborsos pisztáciamorzsával és sós karamellel, valamint zöldalmás-bodzás mangalica-rilette savanyított kelvirágrózsákkal és házi bagettel.

Ezután szürkemarha-erőlevest kínálnak zöldfűszeres roláddal, idényzöldségekkel. A főétel szarvasbélszín lesz kardamomos céklával, aszalt paradicsommal, csicseriborsóval és kakukkfüves jus-vel, valamint kacsamell citrusos répákkal és petrezselyemolajos burgonyahabbal. Végül roppanós Eszterházy-desszertet szolgálnak fel citrusos ganache krémmel. Az éjféli büfé kínálatában kézműves sajt, grillezett pulykamellcsíkok és borjúcsülök szerepel.

Ahová Kossuth Lajos és Vörösmarty Mihály is kirittyentette magát

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda lánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket – Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Deák Ferencet, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt és Blaha Lujzát is – vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top