Magyarország kúl

Szegedi diákok: az eredményeket nem lehet kipréselni a gyerekekből

A végzős hatosztályos radnótis osztályból 146 érettségi jegyből 143 ötös lett. Mi a titkuk?

A Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium végzős osztályának érettségi eredménye szinte csodaszámba megy. Ahogy korábban már megírtuk, az osztály egyik tanulója, név szerint Williams Kada az Amerikai Matematikai Olimpián szerzett első helyet, most pedig az érettségi eredmények láttán figyeltek a szegedi diákokra. Példátlan tehetségükhöz talán csak a tanáraik önzetlensége és a szüleik támogatása hasonlítható. Természetesen valamennyi gimnázium törekszik arra, hogy a hozzájuk került jó képességű gyerekekből a legtöbbet hozza ki, nem mindegy azonban, hogyan.

Kada és Kálmán – Mike János és Schultz János matek tanárjaikkal

“Amikor a nagyobbik fiam iskolát választott, a hatosztályos matematika képzés miatt a Radnótiba jelentkezett – mondta el a Magyarország Kúlnak Lajkó Kálmán édesanyja. –  A középső fiamnak, Kálmánnak pedig az  általános iskolás  matematika versenyeken elért eredményei miatt természetes volt, hogy oda megy. Kálmán a most érettségizett 12. M osztályba járt. Fontos, hogy a most született eredmények mellett az odavezető utat is lássák az emberek. Nagyon sokat köszönhetünk az általános iskolás tanároknak is a kitűnő alapozó munkáért, nekünk ők szóltak először, hogy a fiunk tehetséges, még sokra viheti. A felvételire nagyon sokan jelentkeztek, válogatott gyerekekből lett osztály. Ez a hatosztályos speciális matematika tagozat mindig a város egyik elit osztálya. A gyerekek elért eredményeihez nem elég a tehetség, a szülői támogatás, elengedhetetlen, nélkülözhetetlen a jó pedagógusi hozzáállás. Itt  meg kell említeni Schultz János osztályfőnököt, a tanári munkaközösséget, az igazgató urat, akiknek évtizedes szakmai munkájának egyik eredménye ez a fantasztikus osztály. Nagyon fontos azonban a szemlélet, hogy ne kipréseljük az eredményeket a gyerekekből, hanem ők maguk is élvezzék a tanulást. Az itt tanító tanárok a szívüket, lelküket beleadták a oktatásba.”

A matematikai olimpia helyszíne, két napig, 6-8 órában csak számoltak

A gyerekek úgy éltek itt, mint egy szigeten, ahol tanulni egyszerre érdemes és élvezetes. Ha csak rákeresünk a nevükre az interneten, jönnek fel az eredmények. Például a  2016. február 24-29. között Bukarestben megrendezésre került Romanian Masters of Mathematics versenyen a magyar csapat az 5. helyen végzett. Külön kiemelték, hogy a 6. feladatot a teljes mezőnyből csak Lajkó Kálmán oldotta meg.

Egy-egy nagyobb eredmény mögött nagyon sok munka van. A gyerekek nyáron is tanultak, versenyek előtt akár napi 6-8 órát, ami számtalan lemondással jár. A családok az előkészítő táborok miatt a gyerekekhez igazították a nyaralást, a szabadságokat. Ilyen előkészítő táborokban készültek a diákok például a nemzetközi matematika diákolimpiára is.
“Kálmán tavaly a matematikai diákolimpián lett ezüstérmes Hong-Kongban, szeptembertől pedig a Cambridge Trinity College ösztöndíjasa lesz. Ez azt jelenti, hogy az eredményei alapján került be, mint az osztálytársa, Williams Kada. Sokan kérdezik, hogy miért ide? Magyarország híres a matematikai oktatásáról, de a mai globalizált világban egy Cambridge-ben szerzett diploma más ajtókat nyithat ki majd az életben. A fiúknak a tandíjat diákhitelből kell kifizetni, az ösztöndíjból a megélhetésüket tudják majd állni. Mindig a belső motiváció vitte őket előre, és itt sem lesz ez másként.”

Tehetségesek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top