Magyarország kúl

Két megyében is a legnépszerűbb pincéreket keresik

Keresik Győr-Moson-Sopron illetve Komárom-Esztergom megye leginkább korrekt, munkájukra mindig adó, a régió legkedveltebb pincéreit. Na de milyen is a jó pincér?

A regionális lap, a Kisalföld hirdette meg a versenyt, amelynek során az olvasóktól várja a legjobb pincérekre való jelöléseket. A lap szakemberek – a Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum oktatóinak – segítségét kérte ki abban, hogy megválaszolhassák, hogy tulajdonképpen mitől is jó egy pincér.

Kálló László oktató például Gundel Károlyt idézi, aki azt mondta, hogy „a pincér mindig legyen mosolygós”. Kálló szerint egy visszahúzódó személyiség nem képes tökéletesen elsajátítani ezt a szakmát.

Kovács-Bezselics Renáta szaktanár azt is hozzáteszi, hogy a „felkészült pincér elejétől végig ismeri az étlapot. Akkor is, ha szezonálisan változnak a fogások. A séf ajánlatára érdemes felhívni a vendég figyelmét. A korrektség ott kezdődik, hogy nem a legdrágább ételt, hanem a legfinomabb vagy a legnépszerűbb fogásokat ajánlja. A becsületesség, a diszkrétség, a pontos rendelésfelvétel hosszútávon kifizetődik” – mondja.

A lap hozzáteszi, hogy  a pincér munka élen jár jelenleg a hiányszakmák között. Különösen nyár elején küzdenek a pincérekért az éttermek, minden nyugat-dunántúli vendéglátóhelyen átlagosan kettővel kevesebb pincér dolgozik a szükségesnél. A Kisalföld kiemeli, hogy rengeteg hazai pincér megy el Ausztriába, Németországba, a Bécstől közel 90 kilométerrel nyugatra fekvő Melkben minden második pincér magyar.

A szakemberek szerint ennek a jelenségnek több oka is van: „nem csak a magasabb fizetések miatt vándorolnak el a pincérek. Ausztriában biztosan bejelentik őket, a munkaidő fix. Ott a nyolc óra valóban nyolc óra, a konyhák 22 órakor általában zárnak. Más kérdés, hogy munkaidőben kinn is rengeteget kell dolgozni” – fogalmaznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top