Magyarország kúl

Bébibumm a budapesti állatkertben

Állatkölykök és fiókák sokaságával várják a látogatókat a Főváros Állatkertben.

2017 első felében nagyon, nagyon sok állatkölyök született a Fővárosi Állatkertben. Bármelyik ösvényre lépsz rá, “szembejönnek” a cseperedő állatkölykök és fiókák.

Az erszényesek közül a ritka ecsetfarkú patkánykenguruknál két „zsebibaba” is előmerészkedett az erszényből, és kölykök vannak a kovariknál is. A főemlősök közül a gyűrűsfarkú makiknál két anyának is vannak kölykei. Sőt! Most a Pálmaházban lakó éji majmoknál is akad pár gyerek. A ragadozóknál az ázsiai vadkutyák hat kölyköt nevelnek, és ugyancsak hat apróság cseperedik az ormányosmedvéknél, más néven koatiknál. A kicsik tíz nap eltéréssel jöttek világra, és mind mama három-három kölyöknek adott életet. Májusban a lajhárok is világra hoztak egy utódot, és szaporulat volt a Varázshegyben látható csupasz turkálóknál is. A patások közül az indiai antilopoknál három különböző korú utódot láthatunk a felnőttek mellett, a legfiatalabb néhány napja látta meg a napvilágot. A zsiráfoknál három borjú cseperedik, újra gidájuk van a kínai muntyákszarvasoknak, és családi örömök voltak a kritikusan veszélyeztetett cebui disznóknál is. A zebrák is csikót nevelnek éppen. A madarak közül a koronásgalamboknál szépen fejlődik a húsvét után kelt fióka.

“A kék koronásgalamb az egyik leglátványosabb galambféle – mondta a Magyarország Kúlnak Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője. – A fióka április 18-án kelt ki a tojásból, de utána hosszú hetekig rejtőzködött a fészekben, és nem is volt ilyen szép, mint most. Ez a galamb igazi dzsungel lakó származását tekintve. De mint minden nagy testű madár, rá is jellemző, akár struccra, hogy már nehezére esik a repülés. Éjjel persze felszáll a fára a fészekbe, de napközben inkább sétálgat, ha nem muszáj, nem repül. Akik most jönnek az állatkertbe, így nézhetik meg, korzózás közben, gyönyörű kék ruhában, búbosan.”

A Xántus-házban látható koronásgalambok legújabb fiókája.

Szaporulat volt a pápaszemes pingvineknél, a borzas és a rózsás gödényeknél, a batláknál, a tarvarjaknál és a szivárványos lóriknál is. Szóval a Fővárosi Állatkert most már nem rejtegeti a kicsiket.

Ovi is van

Az idén világra jött jövevények mellett vannak olyan fiatal állatok is, akik ugyan már régebben, az előző néhány évben születtek, de mivel olyan fajokhoz tartoznak, amelyeknek lassú az egyedfejlődése, még mindig gyereknek számítanak. Ilyenek a 2014 legvégén született orangután kölykök, vagy éppen Asha, a négyesztendős elefántborjú.

Máshol is születtek kicsinyek vagy várhatóak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top