Magyarország kúl

Felújították az egykor eltűnt gyászhintót

A Nemzeti Örökség Intézete az elmúlt hónapokban restauráltatta az Apponyi-hintót, hosszú ideig a Fiumei Úti Sírkertben csodálhatjuk meg.

A világ egyik legnagyobb gyászhintóját reprezentatív üveg kiállítócsarnokba vitték, mostantól bárki megnézheti.

Az ünnepélyes átadás a Múzeumok Éjszakáján 16 órakor lesz a Fiumei Úti Sírkertben/ Fotó: Nemzeti Örökség Intézete.

„A különleges gyászhintót a Székesfővárosi Temetkezési Intézet megrendelésére 1928-32 között gyártották Budapesten, a Misura kocsigyárban – mondta a Magyarország Kúlnak Radnainé Dr. Fogarasi Katalin a Nemzeti Örökség Intézetének Főigazgatója. – A muránói üveggel és bronz szobrokkal díszített fa hintó súlya 3,5 tonna, hossza 5,5 méter és 4 méter magas. Gigantikus. 1933-és 1941 között négy alkalommal (először Apponyi Albert temetésén) használták, ezért nevezték el Apponyi hintónak.

Archív felvétel 1933-ból, Tolnai Világlapja

A második világháború alatt nyoma veszett, és senki sem tudta, hogy hol van. Egészen véletlenül egy falusi pajtában akadtak rá, majd húszévnyi kallódás után 1963-ban, ekkor került a Közlekedési Múzeum tulajdonába.

A hintón meglátszottak a mostoha körülmények / Fotó: Nemzeti Örökség Intézete

A sors megkegyelmezett neki, mert mindene eredeti. Ugyanakkor restaurálni kellett, ezt a Nemzeti Örökség Intézete vállalta magára. Felújították az üveget, a szobrokat, még a baktakarót is, ami bársonyból készült. A restaurálás több mint fél évig tartott.

Speciális szállítójárművel érkezett meg Somoskőújfaluról 2017. június 8-án a Fiumei Úti Sírkertbe a hintó / Fotó: Nemzeti Örökség Intézete

A Múzeumok Éjszakáján lesz az ünnepélyes átadás, a hintó egy üvegpavilonba kerül, ahol műtárgyvédelmi szempontokat is figyelembe véve a páratartalmat, a megfelelő hőmérsékletet is szabályozni kellett. A látogatók ezt a pavilont körbejárhatják, így nézhetik ezt a különleges tárgyat. A fiatalokat is szerettük volna megszólítani, ezért interaktív tartalommal is készültünk – a hintó felépítését, a történetét, a korabeli gyászmenetet, szertartásokat akár okostelefonjukon is megnézhetik. A hintó nem csak a nagy állami temetéseknek állít emléket, de a hazai kocsi- és hintógyártó iparnak is. Eddig még soha nem volt kiállítva, de most méltó helyére került.”

A hintó teljes pompájában/ Nemzeti Örökség Intézete

Még többet a Múzeumok Éjszakájáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top