Magyarország kúl

Híres lett éjszakai égboltjáról a Bükk

Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Parkot a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA - International Dark-Sky Association). Ez egy nagyon fontos cím mindazok számára, aki szeretnének a jövőben is csillagtengert látni a fejük felett, távol a városi fényektől.

A megtisztelő cím birtokosaként a parkigazgatóság szabályozza a jövőben létesíthető világítóberendezések fényáramát, hogy az éjszaka sötét maradjon, az égen továbbra is láthatóak legyenek a milliónyi csillagok, az éjszakai állatfajok pedig zavartalanul élhessenek a továbbiakban is a Bükkben.

A Csillagoségbolt-parkká nyilvánítás azonban további kötelezettségekkel is jár. Például észlelőhelyet és a szabadidő eltöltésére alkalmas pontokat kell kijelölni a műkedvelő és a hivatásos csillagászok számára a nemzeti parkban, ahonnan aztán a természetes éjszakai égbolt zavartalanul megfigyelhető.

A Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség független szervezetként felállított, szigorú szempontrendszere szerint világszerte kizárólag olyan területeken hozható létre csillagoségbolt-park, amelyek állami tulajdonban vannak és természetvédelmi oltalmat élveznek, illetve az égbolt minősége – az égitestek láthatósága – megfelel az előírásoknak. További kritérium, hogy a látogatók számára nyitott legyen a terület és a cím birtokosai az égbolt látnivalóit folyamatosan bemutassák a nagyközönségnek.

A települések növekedésével és a létesítmények bővülésével egyre növekszik a szükségtelen mértékű fénykibocsátás. Számos állatfaj van a természetben – például rovarok, kétéltűek, madarak, denevérek -, amelyeket zavar a mesterséges fény, és ezzel nemcsak az ő létük kerül veszélybe, hanem az egész ökoszisztéma károsodik „ fejtette ki Novák Richárd, a nemzeti park oktatási referense.

MTI Fotó: Komka Péter

Mindezeken túl a csillagos égbolt látványát mint az emberiség kulturális örökségének részét is fontos megóvnunk a jövő nemzedékei számára – mondta és hozzátette, hogy a bükki csillagoségbolt-parkban a jövőben nem lehetnek a fényszennyezés növekedésével járó fejlesztések, és a meglévő lámpatesteket is fokozatosan fényszennyezés-mentesre cserélik.

Magyarországon a Zselic és a Hortobágy után harmadikként érdemelte ki a címet a Bükki Nemzeti Park.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top