Magyarország kúl

Bangó Margit és a magyar nóta hungarikum lett

A Kossuth-díjas Bangó Margit Hungarikum-díjat kapott, mert kiemelkedő képviselője a szintén hungarikumnak nyilvánított klasszikus magyar nótának.

Bangó Margit számára is hatalmas elismerés a Hungarikum-díj, amelyet a magyar nóta, mint műfaj műveléséért és népszerűsítéséért kapott.

“Az, hogy hungarikum lett a magyar nóta és ennek köszönhetően én is, nagyon megtisztelő visszaigazolás. 17 éves koromtól vittem Magyarország jó hírnevét a világban.  A cigányzenészek voltak azok, akik a nótát életben tartották és átadták évszázadokon keresztül a fiatalságnak” –  mondta az énekesnő

Bangó Margit és a Magna Cum Laude énekese, Mező Misi egy közös fellépésen.

Bangó Margit szerint a díj elnyerése túlmutat egyéni teljesítményén. “Nemcsak nekem, hanem az országnak is szól ez a kitüntetés. Ez egy közös díj, aminek súlya van és kötelezettségekkel jár. Bárhol is lépek fel itthon vagy a nagyvilágban, mindig ugyanazt adom, nem teszek különbséget. Emellett pedig azt is szeretném kihangsúlyozni, hogy a magyar nóta ide vezető útja számos zenész érdeme. A 100 Tagú Cigányzenekarral is megkaptam a Hungarikum-díjat, akik nagyon sokat tettek a cigányzenéért. Hogy pár nevet említsek: Boros Lajos, Járóka Sándor, ifjabb Rigó Sándor mind ennek a sikernek az előfutárai” – tette hozzá.

Bangó Margit fiatalon.

Néhány évvel ezelőtt Németh Zsolt, a hungarikumok képviselőinek gáláján a következőt mondta a hungarikumokról: “olyan kincsek, amelyek ezer szállal kötődnek tájainkhoz, történelmünkhöz, társadalmunkhoz, termelési kultúránkhoz, melyekhez mi, a magyar nemzetet alkotók is ezer szállal kötődünk. Ez a beágyazódottság teszi őket alkalmassá arra, hogy a magyarság szimbólumaivá, azonosító jegyeivé váljanak.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top