Magyarország kúl

Bemutatjuk Magyarország egyik legnépszerűbb kisvasútját

A nagycenki Széchenyi Múzeumvasút nosztalgiaszerelvényei – melyet hol egy dízelmozdony, hol pedig egy gőzös húz – 1972 óta közlekednek Fertőboz állomás és a nagycenki kastély megállója között. A 760 mm nyomtávolságú, 3600 méter hosszú vonalon zakatoló kisvonatot a GYSEV Zrt. üzemelteti azzal a nem titkolt céllal, hogy egyrészt biztosítsa vasúton is a kastély megközelítését, másrészt, hogy életben tartsa a keskeny nyomtávú közlekedés legjellegzetesebb relikviáit a nagyközönség legnagyobb örömére.

A mai gyerekek már nem ismerhetik a (nem, nem a repülőről van most szó) fapados járatok fogalmát, és az is érdekes újdonság a számukra, hogy gyermekvasutasok teljesítenek szolgálatot. Ottjártunk idején egy 13 éves kis kalauztól vehettük meg a jegyeinket, aki udvariasan és kellő szakértelemmel válaszolt minden kérdésünkre. Nem is csoda, hiszen 3 éve dolgozik szabadidejében a járatokon, és kifogástalanul végzi a munkáját.

A kisgyerekes családok és az idős látogatók számára (akik szívesen nosztalgiáznak ifjúságuk örömteli percein) kellemes kirándulási lehetőséget jelent a Múzeumvasút, aminek menetrendjét a Győrből, illetve Sopronból érkező vasúti járatok fertőbozi érkezéséhez igazították.

Április másodika és október elseje között minden szabad-és munkaszüneti napon közlekedik a kisvonat, sőt a gőzmozdonyos közlekedési napokon akár még az András nevű gőzmozdonyt is vezethetjük, és még oklevelet is kapunk erről (már ha betöltöttük a 16. születésnapunkat, előzetesen jelentkeztünk, és befizetünk 2200 forintot).

Az András (Fotó: Wikipédia)

Akár szülinapi bulit vagy névnapi partit is rendezhetünk András segítségével, az út során az egész évben nyitva tartó megújult játék-és vasútparkot is megismerhetik kicsik és nagyok egyaránt. Ebben a különleges szabadtéri Skanzenben ki lehet próbálni a vonathintát és a gőzös –mókuskereket, és megismerkedhetsz az ország különböző részein egykor üzemeltetett különféle nyomtávú mozdonyokkal és vasúti kocsikkal.

Június 17-én (azaz pont egy hét múlva) indul a legendás Tündérexpressz, akkor ugyanis a Skanzent manók és tündérek lepik el, sok-sok meglepetést okozva a látogatóknak.

A felnőttek és az idősebb, nagyobb gyermekek számára kihagyhatatlan látnivaló a kisvasút megállójának szomszédságában lévő nagycenki kastély, a Széchenyi család egykori otthona.

Rendkívül látványos, interaktív kiállítás jeleníti meg a legnagyobb magyar, Széchenyi István életét, szerteágazó tevékenységét, amely a látogatók figyelmét maximálisan leköti ötletességével és sokszínűségével. A kastélytól hosszabb sétányira található a családi mauzóleum is, ahová azonban csak csoportosan, előzetesen időpontot kérve juthatunk be.

MTI / Manek Attila

Azok számára, akik vonattal látogatnának el a Múzeumvasútra, az idei évben is elérhető az ún. nagycenki kombinált jegy, amely a nagyvasút és a kisvasút igénybevétele mellett a Széchenyi Emlékmúzeumba is díjmentes betekintést biztosít. A kedvezményes kombinált jeggyel ezenkívül egy felnőtt kíséretében egy gyermek (6 éves kor alatt) is díjmentesen utazhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top